Spaghetti z małżami w sosie pomidorowym

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem owoców morza, więc to danie idealnie wpasowało się w jego smaki. Jeśli chodzi o małże nie do końca podzielam ten entuzjazm, więc jeśli mam okazję wybieram coś innego, choć w takiej wersji bardzo mnie przekonują : ) Po raz kolejny okazuje się, że proste przepisy najczęściej są najsmaczniejsze. Polecam!!!


mule-w-sosie-pomidorowym

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 500 g świeżych małży w muszlach
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 90 ml wytrawnego czerwonego wina
  • pęczek natki pietruszki i parmezan do dekoracji

Małże przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, przelać wodą, przełożyć na dużą patelnię, dodać 1/4 szklanki wody i gotować przez 10-12 minut do czasu aż się otworzą. Co jakiś czas przemieszać. Jeśli jakieś małże nie zdążą się w tym czasie otworzyć należy je wyrzucić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek oraz chili. Dodać pomidory z puszki oraz wino, doprawić solą. Dodać małże i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię z małżami. Trzymać na dużym ogniu i mieszać całość przez ok. 3 minuty. Posypać posiekaną świeżą natką pietruszki oraz startym parmezanem.

Smacznego!

Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku”


spaghetti-z-malzami-w-sosie-pomidorowym

Kochani serdecznie Wam dziękuję za udział w Czekoladowym Konkursie : ) Jestem ogromną fanką czekolady, więc zdaję sobie sprawę, że zadanie nie było łatwe! Ostatecznie nagroda została przyznana:

Iris – za ciepłą opowieść o spełnionych marzeniach, poszerzaniu kulinarnych horyzontów i zdradzenie sekretnego przepisu na nietuzinkowe wykorzystanie czekolady Wedel w meksykańskiej kuchni.

Gratulujemy!!!

Komentarzy: 20

  1. Estera
    30 września 2016 / 10:30

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kasia
    30 września 2016 / 11:12

    Nigdy nie jadłam ale chetnie sprobuje bo przepis rzeczywiscie prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:01

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Ewa
    30 września 2016 / 14:27

    Mniam <3

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:01

      🙂

  4. Edyta
    30 września 2016 / 15:13

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:01

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Majka
    30 września 2016 / 15:35

    Musi smakować wyśmienicie 😋

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:02

      Nawet ja się skusiłam, a nie jestem fanką owoców morza 🙂

  6. Karo
    30 września 2016 / 15:45

    Chętnie bym spróbowała bo nie miałam okazji jesć owoców morza 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:02

      Polecam, dobre danie na początek 🙂

  7. Baśka
    30 września 2016 / 18:59

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:02

      🙂

  8. Tysia
    30 września 2016 / 20:51

    Cudowne smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:04

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:20

      Prosto i pysznie 🙂

  9. Michalina
    2 października 2016 / 12:38

    Superrrrrr 🙂 fajny obiadek i wbrew pozorom bardzo łatwy 🙂 mój mężczyzna też zachwycony bo wczesniej nie było okazji mu zaserwować owoców morza 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:21

      Dokładnie 🙂 i bardzo dobrze, że mężczyzna zadowolony 😉

Skomentuj Ania - Fabryka Pomysłów Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 7 =