Krucho-drożdżowa szarlotka kojarzy mi się z moją Babcią, czyli musi być pyszna tak jak wszystkie jej przysmaki : ) Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem. Polecam!!
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 450 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 250 g masła lub margaryny
- ok. 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z solą posiekać z zimnym masłem lub margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać równomiernie bułką tartą. Nadmiar bułki, który będzie się odklejał od ciasta można odsypać lub zdmuchnąć : ) Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Aby łatwiej było je rozwałkować polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać).
Smacznego!
Jak smakuje jak u Babci to też zrobię 😍 A Ty Kuz już lubisz lukier? 😉 Buziaki 😘
Autor
Miło, że zaglądasz! za lukrem nadal nie przepadam… zdrapuję 😉 ale u nas nic się nie marnuje i chętnych na dodatkowy lukier jest wielu 🙂 Buźka :*
Mniam!
Autor
🙂
Prezentuje się wspaniale 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂 szarlotka mojej Babci wyglądała tak samo, ten równiutki lukier ….
Autor
🙂 🙂 🙂
Wow 🙂 Kolejne cudo 🙂 PIĘKNE! A jakie misi być PYSZNE 😋
Autor
Dziękuję 🙂 🙂
Wyszła szarlotka exklusiv 😋
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Świetna szarlotka! 🙂 Babcine przepisy są najlepsze! 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Cudowne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wygląda cudownie, w sobotę na pewno upiekę, bo akurat odwiedzają mnie rodzice 🙂
Autor
Oo to okazja idealna 🙂 daj znać jak smakowało 🙂
Taka szarlotka to również smak i mojego dzieciństwa 🙂
Autor
Dzieciństwo rządzi się swoimi prawami 🙂
Wyszła przepyszna dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super ciacho, pyszne ciasto i dużooooo jabłek 🙂 wpisuje do mojego zeszytu z ulubionymi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
boska szarlotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Faktycznie smak dziecińswta choć u mnie Mama nie piekła ale Pani w piekarni owszem 🙂 domowe jeszcze smaczniejsze 🙂
Autor
Pewnie, że tak 🙂 🙂 🙂
Potwierdzam pyszna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Super przepis robie juz drugi raz i nadal nie mam dosc!!! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
Bardzo lubię Twoje ciacha szczególnie tarty ale ta szarlotka to po prostu CUDO 🙂 miłość od pierwszego kęsa !!!!!
Autor
Bardzo bardzo mi miło 🙂
Szarlotka jak z dzieciństwa kocham ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Tez takie ciasto pamietam jak za dzieciaka sie jadło bardzo dobre.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
To są też smaki mojego dzieciństwa bardzo polecam ten przepis jest super 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂