Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście jest jednym z najczęściej pojawiających się u nas ostatnio ciast. Obowiązkowo w towarzystwie lodów waniliowych – klasycznie i pysznie. Polecam! ; )


Szarlotka
Składniki na kruche ciasto (forma o średnicy 28 cm):

  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 żółtka (z jajek wielkości L)

Wszystkie składniki szybko zagnieść (można użyć robota kuchennego) i przełożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na wielkość odrobinę większą niż nasza forma do tarty, po czym przełożyć do niej ciasto i wykleić nim dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez około 15- 20 minut, aż ładnie się zarumieni.

Składniki na nadzienie: 

  • 8 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać cynamon i prażyć przez około 25-30 minut. Tak przygotowane jabłka delikatnie przestudzić i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą 1/4 część ciasta rozwałkować, nożem wyciąć paski, z których na wierzchu jabłkowej masy ułożyć kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec kolejne 20-25 min. Najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi.

Smacznego : )


Klasyczna szarlotka


Szarlotka na kruchym cieście


Akcja Szarlotki

Komentarzy: 10

  1. 6 marca 2014 / 19:02

    kocham!:) porywam kawałek:)

    • Marta
      Autor
      6 marca 2014 / 19:10

      Proszę się częstować 😀

  2. 6 marca 2014 / 21:48

    Uwielbiam! Na Waszym weselu była pyszna, pamiętam ją do dziś 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2014 / 22:06

      Piękne i pyszne wspomnienia 🙂

  3. 7 marca 2014 / 12:33

    uwielbiam szarlotki ta wygląda pysznie:)

    • Marta
      Autor
      7 marca 2014 / 14:49

      Bardzo dziękuję i moim zdaniem jest bardzo pyszna 🙂

  4. 9 marca 2014 / 11:23

    Pyszna tradycyjna szarlotka i chyba nie ma lepszego ciasta. Super z tą kratką, prawie jak angielska ! Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2014 / 12:40

      Kruche ciasto zdecydowanie najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2014 / 12:52

      Z lodami najlepsza 🙂

Skomentuj Szwagierka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 23 =