Szarlotka sypana

Bardzo prosta i szybka do przygotowania szarlotka sypana, którą przyrządzić możecie nawet bez użycia miksera ; ) Przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz, bardzo zachęciła mnie wersja szarlotki „bez jajek” i zagniatania ciasta ; ) Polecam jednak zmniejszyć ilość cukru, bo była bardzo, bardzo słodka, nawet pomimo moich upodobań ; )


Szybka szarlotka

Składniki suche (blacha o wymiarach 25×35 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 i 3/4!)

Nadzienie jabłkowe:

  • 2,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150 g masła

Masło zmrozić w zamrażarce (przez minimum 2 godziny). Umyte jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok, dodać cukier, cynamon i wymieszać. W moim przypadku soku było bardzo mało, więc go nie odciskałam.

Suche składniki wymieszać i podzielić na 3 równe części. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wsypać do niej pierwszą część sypkich składników, przełożyć połowę jabłek, zasypać drugą częścią sypkich składników, przełożyć resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie pokryć wierzch ciasta, tak aby całość była przykryta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja góra-dół) przez ok. 60-70 minut. Podawać z lodami waniliowymi ; )

Smacznego : )


Prosta szarlotka


Szarlotka sypana


Jabłko z cynamonem 2014

Komentarzy: 18

  1. 6 października 2014 / 12:30

    fajny przepis, nawet dla kogoś, komu wszystko wychodzi tylko nie ciasta, czyli dla mnie 😀

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 14:49

      Najważniejsze to się nie poddawać 🙂 a przy tym przepisie masz rację, nie może się nie udać 🙂

  2. 6 października 2014 / 21:48

    takiej szarlotki jeszcze nie robiłam, choć wiele o niej słyszałam, a w końcu to moje ulubione ciacho!:)

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 22:53

      W takim razie musisz koniecznie to nadrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2014 / 0:22

      Wszystko się zgadza:) również gorąco pozdrawiam!

  3. Karina
    30 sierpnia 2015 / 21:50

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      30 sierpnia 2015 / 22:49

      Miło mi, że smakowało 🙂

  4. 31 sierpnia 2015 / 13:20

    Jest pyszna, błyskawiczna, ale rzeczywiście strasznie słodka 🙂

    • Marta
      Autor
      31 sierpnia 2015 / 14:22

      Teraz zdecydowanie zmniejszam ilość cukru, bo nawet dla mnie było go zbyt wiele 😉

  5. Ewa
    27 października 2016 / 14:49

    Przepyszna jest 🙂 zjadłam dwa kawałki już na ciepło ale od takich sypanych chyba brzuch nie rozboli jak od drożdżowego haha 😉

    • Marta
      Autor
      28 października 2016 / 1:37

      Bardzo mi miło 🙂 mam nadzieję, że brzuch nie boli 😉 mój już chyba przyzwyczajony, bo często jem na ciepło różne ciasta, nawet drożdżowe i zawsze jest ok 🙂

  6. Ilona
    27 października 2016 / 22:50

    Pycha 🙂 zmniejszyłam cukier dzięki za radę była i tak dość słodka za sprawą jabłuszek 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2016 / 1:37

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Natalia
    14 stycznia 2017 / 14:18

    Najlepsze ciacho szybkie proste i zawsze mi wychodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:03

      Super 🙂

  8. Niki
    18 stycznia 2017 / 14:39

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:06

      Miło mi, że posmakowała 🙂

Skomentuj Niki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 9 =