Oczekując cały rok na sezonowe owoce, myślę zawsze o tym cieście : ) Najprostszym, babcinym, z owocami i kruszonką, które dodatkowo jest puszyste, wilgotne, po prostu przepyszne! Przygotujecie je w kilka chwil, a po 30 minutach w piekarniku uraczy Was swoim smakiem, zapachem lata i wspomnieniami beztroskich wakacji z dzieciństwa : D Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki (duża blacha 23 x 33 cm):
- 250 margaryny Palma
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 żółtka
- 175 g cukru trzcinowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Margarynę zmiksować z jajkami, żółtkami i cukrem. Dodać jogurt naturalny, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przełożyć do masy, zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Z umytych truskawek usunąć szypułki, pokroić w mniejsze kawałki, wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja góra-dół) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g margaryny Palma
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając palcami do uzyskania kruszonki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Palma
Kocham takie ciasta bo wlasnie z moim dzieciństwem też się kojarzą kiedyś nie było takich wymyślnych ciast jak dziś tylko klasyka nie mniej smaczna. Warto wrócić do takiego przepisu każdy lubi stary i młody 🙂
Autor
Klasyczne smaki zawsze na tak 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Wspaniale ciasto ❤️
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Piękne zdjęcia a ciasto na pewno smaczne 🙂
Autor
Dziękuję i potwierdzam 😉 <3
Ciasto jest pyszne i robi się praktycznie samo przepis zapisany 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Super przepis jest sukces 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Rewelacja robi się w 5 minut ideał na taka pogodę mam tylko pytanko bo z truskawkami super a co z innymi owocami? Uda się?
Autor
Super, że posmakowało, tak z innymi owocami jak najbardziej też się uda 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, ze posmakowało 🙂
Super ciacho przepis zapisany 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pychotka, piekłam już dwa razy z agrestem równie dobre 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pyszne polecam 👍
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne ciasto, łatwe do zrobienia 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Można użyć owoce mrożone
Autor
Tak 😀