Tarta czekoladowa z orzechami pekan

Tarty kojarzą mi się głównie z latem i sezonowymi owocami, ale za bardzo je lubię, aby zrezygnować z nich w pozostałych porach roku ; ) Nieskromnie napiszę, że ta tarta czekoladowa z syropem klonowym i orzechami pekan to najlepsza jesienna tarta i to nie tylko wśród tych które sama miałam okazję przygotować, ale również wśród tych, które kiedykolwiek jadłam! Już przy pierwszym krojeniu nie obyło się bez dokładek i po zdjęciach zostały tylko okruszki, a to oznacza, że koniecznie musicie jej spróbować : ) Polecam!!!


tarta-z-orzechami

Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

  • 130 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 jajko (wielkość L)

Masło posiekać nożem z mąką, kakao i cukrem pudrem. Dodać mleko i jajko, zagnieść ciasto (można przy użyciu robota kuchennego). Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie spód tarty nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Ostudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 135 ml syropu klonowego
  • 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego (7g)
  • 1 łyżeczka masła (7g)
  • szczypta soli
  • 55 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g orzechów pekan

Syrop klonowy podgrzać na średnim ogniu z cukrem, masłem i szczyptą soli, do czasu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszać do czasu aż się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać jajka, dokładnie zmiksować (masa powinna zwiększyć delikatnie objętość trwa to kilka minut). Wylać na podpieczony i przestudzony spód, udekorować orzechami. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) i piec przez ok 35 minut.

Smacznego!


tarta-z-orzechami-pekan


pecan-tart


czekoladowa-tarta-z-orzechami


tarta-z-syropem-klonowym-i-orzechami


tarta-z-czekolada-i-orzechami


tarta-czekoladowo-orzechowa

Komentarzy: 50

  1. Milie
    10 października 2016 / 10:30

    Tarta wygląda cudownie ale… mam mieszane uczucia do syropu klonowego…właściwie to nie jadłam ale zawsze zakładałam że nie lubię 🙂 czy on jest jakiś charakterystyczny?

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 10:33

      Bez syropu klonowego to już nie będzie to! choć rozumiem, bo sama długo nie mogłam się przekonać, a teraz go uwielbiam 🙂 jeśli nie próbowałaś to okazja jest idealna i być może sama go pokochasz 🙂 smaku nie dominuje (moje dzieci nic nie wyczuły 🙂 ) cała masa smakuje bardziej jak pyszne brownie 🙂

      • Milie
        10 października 2016 / 10:34

        Dzięki za błyskawiczną odpowiedź 🙂 a gdzie kupić taki syrop?

        • Marta
          Autor
          10 października 2016 / 10:38

          Ostatnio kupiłam akurat w Lidlu, cena była bardzo atrakcyjna, ale było to już jakiś czas temu z okazji tygodnia zdrowej żywności. W stałej ofercie jest również w Tesco, PiP, Almie i pewnie innych większych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Zawsze pozostaje jeszcze internet 🙂

  2. Majka
    10 października 2016 / 10:43

    Dałaś taką rekomendację, że nie pozostaje nic innego jak tylko piec 😉 Wygląda wspaniale a składniki same za siebie mówią że jest pyszne. Tak się składa, że wszystkie je mam 😉

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 11:00

      To super nie trzeba nawet do sklepu się wybierać 🙂 gdyby nie to, że wszystkim tak zasmakowała sama bym ją zjadła całą 🙂 mam nadzieję, że i Wam posmakuje, ja jestem oficjalnie zakochana 😉

  3. Tysia
    10 października 2016 / 11:03

    Ale zdjęcia cudne !

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:34

      Dziękuję 🙂

  4. Ewa
    10 października 2016 / 11:33

    I jak tu się oprzeć i nie upiec? 😉

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:35

      Nie da rady 😉 trzeba ulec pokusie 🙂

  5. Jola
    10 października 2016 / 12:35

    Takiej wersji jeszcze nie spotkałam będę dziś piec 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:35

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. Malwina
    10 października 2016 / 16:02

    Tyle pyszności kiedy to wszystko wypróbuję? 😀 ale TA tarta idzie na przód kolejki czuję już że będzie pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:35

      Polecam 🙂

  7. Beata J.
    10 października 2016 / 17:56

    Mniam mniam aż mi ślinka cieknie! muszę pędzić po syrop klonowy i od razu zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:35

      Daj znać jak smakowało 🙂

      • Beata J.
        11 października 2016 / 14:24

        Wyszła cudna wielkie mniaaaaaam 🙂

        • Marta
          Autor
          11 października 2016 / 14:38

          Super, że posmakowała, dziękuję za informację 🙂

  8. 10 października 2016 / 20:06

    Wspaniałe ciasto na teraz, na tę jesienną chandrę! 🙂 Strona polubiona, zapraszam też do siebie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:36

      Dokładnie, czekolada orzechy i mamy wszystko czego potrzeba do poprawy nastroju 🙂

  9. Anka
    10 października 2016 / 21:55

    Wygląda naprawdę kusząco 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:36

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Hania
    11 października 2016 / 11:16

    Podpisuję się rękoma i nogami pod tym postem! to rzeczywiście jest NAJLEPSZA tarta jesieni zimy pewnie też a i te ze świeżymi owocami wcale jej nie przyćmią 🙂 Będzie powtórka i to szybko 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2016 / 14:39

      🙂 🙂 🙂

  11. Justyna
    11 października 2016 / 19:06

    Pyszna tarta, syropu klonowego nie czuję ale na pewno bez niego by się nie udało 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2016 / 22:55

      Pewnie, syrop klonowy ma tu znaczenie 🙂 miło mi, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      🙂 🙂 🙂

  12. Niki
    12 października 2016 / 22:18

    Pychotka 🙂 masz w zanadrzu jeszcze jedną jesienną? 🙂 bo czuję, że tą będę piec tak długo aż mnie domownicy pogonią 😉

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      Na pewno będzie kolejna 🙂

  13. Mariola
    13 października 2016 / 10:31

    Przepyszna, niestety nie miałam orzechów pekan więc dałam zwykłe włoskie i nie wiem ile smaku zmieniły ale ciasto bardzo dobre nadal było 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2016 / 23:44

      Dobrze wiedzieć 🙂

  14. Gonia
    14 października 2016 / 12:04

    Obłędna!!! i jak na tartę całkiem zdrowa super 🙂 uwielbiam takie desery 🙂

    • Marta
      Autor
      14 października 2016 / 21:30

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  15. 14 października 2016 / 13:00

    Świetne zdjęcia! Klimat typowo jesienny 🙂 A do tego prosty i smakowity przepis – idealny na jesienny, zbliżający się weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      14 października 2016 / 21:31

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  16. Kate
    26 października 2016 / 0:03

    Cudny przepis 😘 Chyba polubię jesień… a właściwie to nie bo bede ja piec przez cały rok 😂

    • Marta
      Autor
      26 października 2016 / 10:33

      Super 🙂

  17. ZOSIA
    30 października 2016 / 13:12

    CUDOWNA TARTA POLECAM NIEZDECYDOWANYM

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:05

      Bardzo dziękuję 🙂

  18. Tita
    30 października 2016 / 20:54

    Super smakuje 🙂 syrop klonowy chyba zostanie już w mojej kuchni 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:07

      Bardzo mi miło 😀

  19. Damian
    21 grudnia 2016 / 11:33

    Tarta jest przepyszna 🙂 zrobiłem żonie na urodziny nie mogła się nacieszyć 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2016 / 12:53

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Super niespodziankę dla Żony wybrałeś ! Najlepsze życzenia 🙂

  20. Magda Z.
    15 października 2017 / 20:00

    Uwielbiam, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 23:09

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  21. Kaja
    23 listopada 2019 / 22:37

    Pyszności i super łatwe do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2019 / 13:12

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  22. Cyanna
    29 sierpnia 2023 / 11:59

    Czy można czymś zastąpić orzechy pekan?

    • Marta
      Autor
      13 września 2023 / 0:38

      Tak, np. orzechami włoskimi 🙂

Skomentuj Milie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 − 1 =