Składniki :
- 150 g mąki
- 30 g cukru
- 125 miękkiego masła
- 1 łyżka wody
- ugotowane żółtko
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 1 brzoskwinia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki poza owocami wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na 30 min. W tym czasie obrać owoce i pokroić je blenderem na małe kawałki (lub zetrzeć na dużych oczkach tarki). Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.
Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, jego 2/3 układamy w formie do tarty, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pozostałą część zostawiamy na kruszankę. Na ciasto wykładamy posiekane owoce.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto na kruszankę. Pieczemy przez kolejne 15 minut, aż farsz i kruszanka się zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z lodami waniliowymi.
Smacznego : )
Woooooooooooooow! Wygląda zabójczo pysznie!!!
a czy dla tarty nie powinno sie najpierw podpiec samego spodu, obciazonego specjalnymi kulkami lub fasola? pytam bo spotykalam sie z tym przy wszystkich przepisach na tarte i nie chcialabym popelnic bledu. moze ta tarta wymaga innego sposobu?
Autor
Przy wcześniejszych tartach spotkałam się z tym, że najpierw podpiekamy spód (ale bez obciążeń). Moim zdaniem warto to zrobić, aby zachować kruchość ciasta, jeśli mamy bardzo soczyste owoce. Pozdrawiam : )
Piękna i apetyczna tarta:)
mmmmmm….zachęcające! 🙂 trzeba wypróbować 🙂
Nie lubię piec, ale Twoje dzieła aż się proszą o wykonanie!!!
Wczoraj zrobiłam, łatwe i super pyszne!:)))
Autor
To super, bardzo się cieszę 😉
Leżę w lóżku i choruje, a tu takie pyszności! Jak tlyko sie podniose na nogi, zaraz zrobie.
Narobiłaś mi smaku..Piękna pizza!:)
Jak mówicie że łatwe to i ja spróbuję,a co! 😉
Autor
Daj znać, jak smakowało 😉
Noo było pyszne!!!!!! Łatwe,szybkie,przyjemne i smaczne!!!! 😉
Autor
Super!:D