Cytrynowe smaki nadal pozostają mi bliskie, ostatnio dołączyłam nawet do miłośników lemon curd : ) W połączeniu z sernikową tartą smakuje przepysznie i zdecydowanie nietuzinkowo. Pomimo, że przygotowanie rozkłada się w czasie, całość jest prosta do przygotowania i warto poczekać : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko (wielkość M)
- 2-3 łyżki zimnego mleka
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 3 jajka (wielkość L)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
Składniki na lemon curd:
- 2 duże cytryny
- 2 jajka (wielkość L)
- 110 g cukru
- 70 g masła
Cytryny dokładnie umyć, przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok. W garnuszku z grubym dnem jajka wymieszać z cukrem. Ubić trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się składników (ok. 3 minuty), a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodać sok, skórkę otartą z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Cały czas mieszać, aż składniki się połączą. Kiedy krem zacznie się gotować zdjąć z ognia. Jeśli chcecie uzyskać gładki krem należy przecedzić go przez sito, osobiście lubię czuć cytrynową skórkę. Wystudzić i przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i zmiksować w malakserze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko i mleko, ponownie zmiksować do połączenia się składników. (Ciasto można również szybko zagnieść dłońmi.) Przełożyć na podsypaną mąką deskę i uformować kulę, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim podsypaną mąką formę na tartę. Przełożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra-dół) przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiekać ok. 10 minut do czasu, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować tylko do połączenia się składników (ok. 30 sekund). Masę przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) na 45 minut. Sernik może mocno wyrosnąć, ale podczas stygnięcia opadnie i wyrówna się. Przestudzić i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na wierzch sernika przełożyć schłodzony lemon curd.
Smacznego!
Przepięknie i przesłodko się to prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 ostatnio coś mnie ciągnie do cytryny 🙂
Uwielbiam takie smaki 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Nigdy nie jadłam a też wiele dobrego słyszałam 🙂 koniecznie do wypróbowania choćby sam lemon curd bo wydaje się prosty 🙂
Autor
Lemon curd jest świetny, słodko kwaśny trudno opisać, przypomina mi lizaki 😉
Dzieło sztuki 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 😉
Bosko się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję, super, że się spodobał 🙂
Ślinka cieknie 🙂
Autor
:)))
Moje smaki 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Wow!
Autor
🙂
Ojjj już sie studzi w lodowce, kremik wyjadlam prawie caly przed posmarowaniem hahah 😉
Przepyszna! nasz nowy hit 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę! 🙂
boska tarta 🙂 cytrusowe smaki bardzo lubię 🙂
Autor
Ostatnio mam podobnie, choć wcześniej cytryna w wypiekach zupełnie mnie nie porywała 🙂
Pyszna 🙂 orzeźwiająca a jednocześnie słodka 🙂 trudno opisać trzeba zjeść 🙂
Autor
Dokładnie smak trudny do opisania, osobiście bardzo mi pasuje 🙂
mmm pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
uwielbiam to ze tak zrozumiale wszystko piszesz 🙂 ucze sie piec z Toba i pierwsze urodziny sama dzisiaj wyprawilam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję ! 🙂 i wszystkiego dobrego z okazji urodzin 🙂
Piękna tarta i na pewno bardzo smaczna. Mam nadzieję, że moja wyjdzie równie ładna. 3majcie kciuki!
Autor
Powodzenia, daj znać jak smakowała 🙂
Cudowna tarta, bardzo smaczna i orzeżwiająca!
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Smaku nie da się do niczego przyrównać, boskie połączenie moja ulubiona tarta! goście równie zachwyceni i na pewno będziemy do Ciebie zaglądać 🙂
Super przepis! trochę czasochłonna ale warto :)))
Autor
Zdecydowanie tak 😀