Kontakt

blog kulinarny

Tarta z kajmakiem, orzechami i śmietankowym kremem z mascarpone

Po przygotowaniu jednego z Waszych blogowych ulubieńców – tortu dacquoise zostało mi trochę składników, które nie mogły się zmarnować : ) Tarta z kajmakiem i mascarpone to świetny sposób na ich wykorzystanie i kolejny przepis, który potwierdza, że także jesienne wypieki bez świeżych owoców mogą być pyszne : ) Słodycz kajmaku przełamałam orzechami, a puszysty krem z mascarpone i kremówki został pokryty polewą z wytrawnej gorzkiej czekolady. Całość komponuje się idealnie i gwarantuję, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku : ) Polecam !!!


Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone

Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 26 cm):

  • 130 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 jajko (wielkość L)

Składniki na krem:

  • 125 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 250 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

Składniki na polewę:

  • 80 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 80 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g orzechów włoskich

Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem pudrem i kakao. Dodać jajko, mleko i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, wyjąć z piekarnika.

Przestudzony spód tarty wysmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć posiekane (ale nie bardzo drobno) orzechy.

Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym. 250 g śmietanki ubić na sztywno. Dodawać po łyżce do serowej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Krem powinien być gładki i puszysty. Przełożyć go na orzechową warstwę, wyrównać.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przelać ją na śmietanową warstwę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia, choć trudno się doczekać ; )

Smacznego!


Przepis na tartę z mascarpone i kajmakiem


Przepis na tartę z kajmakiem i orzechami


Przepis na tartę z mascarpone


Przepis na czekoladową tartę z mascarpone



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Tarty i kruche ciasta

28 komentarzy

  1. A.

    Pysznie wygląda 😍

    1. Marta

      Dziękuję, polecam wypróbować – pycha!!!

  2. Malwina

    Cudo moje ulubione smaki razem 🙂

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  3. Martyna

    Nie doczekała nocnego schłodzenia 😊 Zadziwiająco lekka myslalam ze bedzie mega mega słodka a tu duże zaskoczenie smaki super sie przenikają 😊

    1. Marta

      Haha widzę, że nie tylko ja mam problem z ciastami, które powinny leżakować w lodówce dla lepszego efektu 😀

  4. Ryba

    Nic bym nie zmieniła 🙂

  5. Majka

    Musi być tak słodkie jak słodko wygląda 😄

    1. Marta

      Słodkie idealnie 😀

  6. Asia T.

    Tarta petarda ! super smakuje i łatwa do przygotowania a efekt wow 🙂 goście rozpływali się w zachwytach 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło, że została tak pozytywnie przyjęta 🙂

  7. Ilona

    Megaaa 🙂 uwielbiam takie przepisy szybko i na temat a efekt zamurowuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. maggie

    przepyszna wyszla!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  9. Ryba

    Zrobiłam pycha!

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  10. Magda

    Wyszła pyszna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  11. Ewka

    Tarta jest świetna 🙂 i nawet nie za słodka czego się obawiałam 🙂 bardzo bardzo nam smakuje pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  12. Gosia

    Przepyszna wyszła 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top