Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina to jedno z moich ulubionych dań z włoskiej kuchni. Idealne w swej prostocie – ziemniaczane kluseczki w towarzystwie pomidorowego sosu i sera mozzarella. Moje gnocchi nie są niestety ani tak równe, ani tak kształtne, jak te serwowane we włoskich knajpach, ale mogę za to zagwarantować, że są pyszne ; ) Nad zdolnościami manualnymi będę musiała jeszcze popracować, choć jestem raczej trudnym przypadkiem ; ) Polecam!!!


gnocchi-alla-sorrentina
Składniki na gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 puszki pomidorów (jeśli lubicie mniej sosu wystarczą 2, w sezonie ok. 1,5 kg pomidorów)
  • duża garść listków bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy bazyliowej
  • sól, pieprz
  • 50 g sera mozzarella

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Mąkę (ok. 250g) wysypać na stolnicę, dodać sól, przeciśnięte przez praskę (gorące) ziemniaki oraz jajko. Zagnieść gładkie plastyczne ciasto. Należy na bieżąco kontrolować ilość dodanej mąki w zależności od rodzaju ziemniaków. W razie potrzeby dodać pozostałe 50 g mąki, lub wykorzystać ją do podsypywania przy formowaniu gnocchi. Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyłożyć do widelca, docisnąć kciukiem i delikatnie zrolować, żeby na kluseczkach utworzyły się charakterystyczne paseczki. Przełożyć na ręcznik kuchenny delikatnie oprószony mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać odrobinę oliwy np. bazyliowej. Wrzucić przygotowane gnocchi i gotować ok. 2-3 minuty w zależności od wielkości. Można ułatwić sobie zadanie i przekładać nieugotowane gnocchi na sitko o małych oczkach lub na dużą łyżkę cedzakową i w tej postaci włożyć do garnka z gotującą wodą, wtedy łatwiej jest wyjąć wszystkie kluseczki w tym samym czasie : )

Pomidory z puszki przelać wraz z zalewą na patelnię, gotować przez ok 10-15 min. do czas aż sos lekko zgęstnieje i zmiksować blenderem. Dodać garść listków bazylii, oliwę oraz przyprawy, gotować kolejne kilka minut. Na koniec zetrzeć ser mozzarella i dodać ugotowane gnocchi. Wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja – Giallo Zaferrano (dziękuję za pomoc w tłumaczeniu z włoskiego stronie Preply i pani Patrycji S. : )

Komentarzy: 32

  1. Majka
    28 października 2016 / 11:38

    W stylu kopytek, jednak inaczej podane .Chętnie wypróbuję 😋 Włoskie smaki zawsze mile widziane💟

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:28

      Dokładnie, uwielbiam polskie mączne potrawy i całą włoską kuchnię, więc połączenie jest dla mnie idealnie trafione 🙂

      • Majka
        11 listopada 2016 / 17:27

        To było pewne, że wyjdzie z tego pyszne danie 🙂

        • Marta
          Autor
          12 listopada 2016 / 1:08

          🙂 🙂 🙂

      • http://czarywkuchni1010.blogspot.co.at/
        12 stycznia 2017 / 17:43

        Kiedyś próbowałam tylko troszeczkę z innym sosem 🙂 super połączenie 🙂
        Teraz chyba spróbuję z takim sosem, pozdrawiam

        • Marta
          Autor
          13 stycznia 2017 / 1:05

          Polecam, jest pyszny 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Ilona
    28 października 2016 / 11:45

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Karina
    28 października 2016 / 12:18

    Uwielbiam takie smaki 🙂 obiadek idealny na dziś 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:29

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Ewusia_99
    28 października 2016 / 13:15

    Muszę wypróbować jeszcze nie jadłam:)

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:29

      Polecam, pycha! 🙂

  5. karo
    28 października 2016 / 15:05

    Pyszności znów u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:30

      Dzięki 🙂

  6. A.
    28 października 2016 / 18:28

    Mniam!!!

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:30

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Dominika
    28 października 2016 / 20:05

    Cudowne kluseczki myślałam że bedą jak kopytka ale mają w sobie jakąś inność super 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:30

      🙂 🙂 🙂

  8. Tysia
    29 października 2016 / 0:06

    Może to tylko ja ale mam wrażenie że u Ciebie zawsze wszystko równiótkie 😉

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:34

      Może dlatego, że zazwyczaj na blogu prezentuję ciasta 😉 wytrawna część kuchni to wieczny pośpiech 😉

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:08

      Racja, w smaku siła 🙂

  9. maggie
    31 października 2016 / 13:17

    pyszne sa i prostsze do przygotowania niz wygladaja

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:03

      🙂

  10. Ula
    2 stycznia 2017 / 0:58

    Przepyszne 🙂 najlepsze jakie robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:21

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Natalia
    4 lutego 2017 / 1:25

    Kluseczki są super 🙂 trochę z nimi pracy ale warto 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:36

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Jojo
    29 marca 2017 / 22:26

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:45

      Super, że posmakowały 🙂

  13. Gabrysia
    11 lutego 2018 / 22:58

    Super obiadek rodzinka zadowolona takie nasze kopytka inaczej 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2018 / 23:24

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 6 =