Tarta z rabarbarem

Uwielbiam wszystkie ciasta z rabarbarem : ) Dodatkowo nie ma nic lepszego niż połączenie jego kwaskowatego, orzeźwiającego smaku z pysznym kruchym ciastem. Właśnie dlatego z myślą o „Światowym Dniu Pieczenia z Kasią” oraz moim Mężu, który zawsze ubolewa nad tym, że sezon na rabarbar za szybko się kończy, przygotowałam tartę, której naprawdę trudno się oprzeć! To ogromne szczęście móc w tak prosty sposób sprawiać na co dzień radość moim domownikom – wystarczy dobre ciasto i uśmiech zawsze pojawia się na twarzy : ) Dzięki swojej prostocie tarta ujęła również najmłodszą część rodziny i dokładkom nie było końca, więc szybka powtórka jest bardzo wskazana … : ) Tarta na pewno zdobędzie również Wasze serca, zwłaszcza jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami. Polecam!!!


ciasto z rabarbarem przepis

Składniki na ciasto:

  • 230 g kostki do pieczenia Kasia
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 60 ml lodowatej wody

Kostkę do pieczenia Kasia pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego, aby ciasto nie przejęło ciepła z naszych rąk). Podzielić na dwie części (w proporcji 2:1). Większą z nich rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowanej kostką do pieczenia i wysypanej bułką tartą. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut, po tym czasie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec przez ok. 15 minut do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej, jeśli nadzienie ma być słodkie)
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier i prażyć na małym ogniu do czasu aż zmięknie i puści sok (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą dodać do rabarbaru i wymieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód tarty, pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na wierzchu kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg) piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


kruche ciasto przepis


Przepis na kruche ciasto


kruche ciasto krok po kroku zdjecia


kruche ciasto jak zrobic krok po kroku


tarta jak zrobić przepis


tarta przepis


swiatowy dzien pieczenia maj


Światowy dzień pieczenia


rabarbar przepisy


jak przyrządzić rabarbar


rabarbar przepisy

rabarbar tarta przepis


tarta z rabarbarem przepis


rabarbar ciasto przepis


ciasta z rabarbarem przepisy

*Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia

Komentarzy: 46

  1. Milka
    18 maja 2017 / 12:14

    Pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:07

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Ewa
    18 maja 2017 / 12:32

    Uwielbiam tarty 🙂 piękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:07

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Tasha
    18 maja 2017 / 12:34

    ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:07

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    18 maja 2017 / 18:03

    Zdjęcia mistrzowskie, wykonanie również 😍

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

  5. Ewa
    19 maja 2017 / 2:35

    Wspaniała tarta 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Super, że przypadła do gustu 🙂

  6. Isia
    19 maja 2017 / 12:10

    Jest przepyszna 🙂 i bardzo kwaskowata ale też tak lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

  7. Agata
    19 maja 2017 / 14:20

    Cudownie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  8. Jaga
    19 maja 2017 / 15:51

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Dziękuję 🙂

  9. Janka
    20 maja 2017 / 3:39

    Wyglada pysznie super ze sa zdjęcia krok po kroku dla mnie idealna pomoc 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:08

      Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

  10. Asia
    20 maja 2017 / 4:50

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:06

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Gavin
    20 maja 2017 / 11:07

    Przepis super chyba jedno z lepszych ciast na tartę jakie jadłam i w końcu porcja wyszła mi na tyle duża zeby całość wykroić a nawet na gore nie dałam kratki tylko całość przykryłam ciastem 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:06

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  12. Ann
    20 maja 2017 / 11:48

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:06

      Dziękuję, super że posmakowało 🙂

  13. Kinia
    20 maja 2017 / 19:33

    Bardzo smacznie wyszło 🙂 kwaśny rabarbar idealnie pasuje 🙂 niestety juz powoli u mnie sie kończy 🙁

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:05

      Super, że posmakowało 🙂 sezon na rabarbar kończy się zdecydowanie za szybko 😉

  14. Ala
    22 maja 2017 / 12:32

    Wyszła super dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:05

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:04

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

  15. Matylda
    25 maja 2017 / 15:11

    Jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:04

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  16. Jagienka
    26 maja 2017 / 13:28

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:03

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  17. Magdam2201
    26 maja 2017 / 15:16

    Rewelacja

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:03

      Super, że posmakowała 🙂

  18. Monia
    30 maja 2017 / 15:01

    Wyszła idealnie zrobiłam z truskawkami 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:03

      Bardzo się cieszę 🙂

  19. Kora
    1 czerwca 2017 / 12:01

    Bardzo smaczne kruche ciasto fajnie plastyczne wiec dobrze sie z nim pracuje 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:03

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Mia
    7 czerwca 2017 / 22:56

    Chyba się powtórzę ale tarta wymiata 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2017 / 1:09

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

  21. Ewlinka
    15 lipca 2017 / 23:29

    Pycha zrobiłam z truskawkami 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2017 / 0:16

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  22. 4 czerwca 2018 / 18:02

    Mnie także rabarbaru co roku jest za mało. A tarta z rabarbarem, idealnie krucha, przełamana kwaskowatym rabarbarem jest obowiązkowa każdego roku. Super przepis. 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:34

      Super, że posmakowało 🙂 Szkoda, że sezon tak szybko się kończy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 25 =