Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa klasyka wśród wypieków – elegancki, delikatny i niezwykle aromatyczny. Pieczony bez spodu, zachwyca swoją puszystą strukturą i naturalnym smakiem twarogu. To ciasto, które nie potrzebuje udziwnień, bo jego siła tkwi w prostocie i jakości składników.
Sernik wiedeński idealnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas niedzielnych spotkań przy kawie. Jego złocista góra od razu przywołują wspomnienia domowego ciepła i tradycyjnej kuchni. Jeśli szukasz przepisu, który zawsze się udaje i robi wrażenie na gościach sernik wiedeński jest strzałem w dziesiątkę. Polecam!!!
Tradycyjny sernik wiedeński – klasyczny, puszysty i zawsze udany
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm)*:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 8 jajek (wielkość L)
- 250 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 35 g skrobii ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracji
* Jeśli zależy Wam, aby sernik był wyższy należy użyć tortownicy o średnicy 23-24 cm.
Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, stale miksując. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Dodać skrobię ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do tortownicy ze szklanym dnem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Zobacz również inne: przepis na sernik .
Pyszny serniczek 😊
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂