Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami to świetny pomysł na słodkie śniadanie, które dostarczy nam energię na cały poranek. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka (ważne zwłaszcza jeśli nie jecie mięsa), posiada także właściwości antyoksydacyjne. W towarzystwie brzoskwiń, które są bogate w błonnik i witaminy tworzą idealny skład, który sprawdzi się także jako deser, ponieważ w zapiekanej wersji smakują zupełnie jak ciasto : ) Polecam!


Zapiekana komosa ryżowa

Składniki (2 naczynia o wymiarach 10×16 cm):

• 100 g komosy ryżowej (quinoy)
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka błonnika kokosowego
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka płatków kokosowych
• 2 brzoskwinie
• 1 jajko (wielkość L)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka syropu klonowego
• 250 ml mleka kokosowego

Komosę ryżową przelać wrzątkiem na sitku. Przełożyć do miski, dodać cynamon, błonnik kokosowy, żurawinę, płatki kokosowe i obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. W oddzielnej misce jajko roztrzepać z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i kokosowym mlekiem. Dodać do mieszanki z komosą i wymieszać. Przelać do żaroodpornych foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 50 minut, do czasu aż quinoa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Komosa ryżowa przepisy


Komosa ryżowa z brzoskwiniami przepis


Pieczona kokosa ryżowa


Przepisy z komosą ryżową

Komentarzy: 18

  1. Aga
    30 lipca 2018 / 14:38

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:38

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    30 lipca 2018 / 14:42

    Super pomysł bardzo oryginalnie na pewno sprawdzę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:38

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Majka
    30 lipca 2018 / 16:21

    Nie omieszkam nie spróbować 😉 Rewelka 😍

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:38

      Mam nadzieję, że posmakuje 🙂

      • Majka
        2 sierpnia 2018 / 18:06

        Wspaniale smakuje 😍 Cudo 😋

        • Marta
          Autor
          7 sierpnia 2018 / 0:33

          Super, że posmakowało 🙂

  4. Kinia
    30 lipca 2018 / 17:26

    Ale super 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:39

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Ewcia
    30 lipca 2018 / 18:39

    Mniam mniam uwielbiam Twoją pieczoną owsiankę więc komosy też jestem ciekawa 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:39

      U nas wszystkie pieczone wersje są bardzo popularne 😉

  6. A.
    31 lipca 2018 / 22:59

    Super zrobiłam ale pominęłam kilka składników np błonnik kokosowy bo nawet nigdy nie widziałam takiego cuda 🙂 tak czy inaczej pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:39

      Bardzo mi miło, ze posmakowało 🙂

  7. Ania
    22 sierpnia 2018 / 17:10

    A moze byc mleko migdalowe?

    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2018 / 11:03

      Tak 🙂

      • Ania
        23 sierpnia 2018 / 14:52

        Super 🙂 Pieczona owsianke uwielbiam wiec teraz czas na komose ryzowa 🙂 🙂

        • Marta
          Autor
          25 sierpnia 2018 / 11:39

          Daj znać, czy posmakowała 🙂

Skomentuj A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 25 =