Pięć składników, zaledwie 25 minut i mamy gotowe pożywne i zdrowe ciasteczka : ) Dorosłego, który ma ogromną ochotę na tradycyjne słodkie i kruche ciastka raczej nimi nie „oszukacie” (pozdrawiam mojego Męża ; ) ), ale są one fajną przekąską do dziecięcej śniadaniówki ; ) Idealne również po treningu i dla osób na wegańskiej diecie. Polecam!
- 80 g daktyli
- 1 puszka białej fasoli
- 15 g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g orzechów włoskich
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odcedzić, dodać odcedzoną i dokładnie przepłukaną wodą fasolę, ksylitol, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę. Łyżką formować ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy posiekać, ułożyć na wierzchu ciastek, delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 20 minut. Pozostawić do przestudzenia, aby lekko stwardniały.
Smacznego!
Super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam fasolowe wypieki 🙂 ciasteczka robiłam z ciecierzycy i też CI polecam są super 🙂
Autor
W takim razie na pewno Ci posmakują 🙂 z ciecierzycy znam ciasta, ale ciasteczek nie próbowałam, muszę to nadrobić 🙂
Ekstra 😍
Autor
Dziękuję 🙂 <3
Czy mogą być inne orzechy?
Autor
Oczywiście 🙂
Mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mogę zamienić fasolę białą na czerwoną? 😉
Autor
Konsystencja powinna być ok, ale smak już na pewno inny 😉
Pycha!!!
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Marto po pierwsze zdjécia!!! zapierajá dech dosøownie 🙂 a po drugie ciasteczka… hmm początkwoo troche „dziwne” bo takie inne w smaku ale w sumie całkiem dobre 🙂 coś innego na pewno nie jak typowe ciacha ze sklepu 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 bardzo często się zdarza, że do zdrowych smaków trzeba się przyzwyczaić, ale inne nie znaczy gorsze 🙂
lubię takie nietypowe eksperymenty! 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Fajne choć wole chyba fasole od ciecierzycy w wypiekach 😉
Autor
Chyba jest mniej charakterystyczna 🙂
Pani Marto przepis jest mega 🙂
Zapraszamy do odwiedzenia naszych kulinarnych eksperymentów. 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂