Kontakt

blog kulinarny

Brioszki ze śliwkami

Uwielbiam weekendowe śniadania, kiedy mając więcej czasu możemy pozwolić sobie na coś wyjątkowego. Korzystając z sezonu na śliwki przygotowałam delikatne brioszki z ich dodatkiem. Mam słabość do drożdżowych wypieków, a ponieważ cały sekret polega na tym, aby spokojnie czekać, kiedy ciasto nam wyrasta, pamiętajcie, aby uzbroić się w cierpliwość ; ) Polecam!


Brioszki ze śliwkami

Składniki (12 sztuk):

  • 1 i 1/2 drożdży instant
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 śliwek
  • 6 łyżek powideł
  • 3 łyżki brązowego cukru

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na kilka minut, do czasu aż zaczną się pienić. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszać (najlepiej robotem kuchennym z hakiem- końcówką do wyrabiania drożdżowego ciasta) dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde. Dobrze wyrobione ciasto wchłonie cały tłuszcz i ma gładką konsystencję. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość (można również przełożyć na noc do lodówki). Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić, odstawić na kilka minut. Ciasto podzielić na 12 części i uformować kulki. Przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do piecznia (można również piec w tortownicy). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte brioszki posmarować powidłami, wyłożyć kawałki śliwek (skórką do góry), posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30 minut.

Smacznego : )

 

*inspiracja

Czas na śliwki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 października, 2015
Kategorie: Chleby i bułeczki, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasteczka, Muffinki, Śniadania i kolacje

16 komentarzy

  1. śliwkowe wypieki bardzo lubię 🙂 przepyszne brioszki 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, miło mi że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Teresa

    Wyszły pyszne, dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Nie ma za co! 😀

  3. Antosia

    Jutro robię na śniadanki 😛

    1. Antosia

      Wyszły pysznie polecam wszystkim, chłopak zachwycony 🙂

      1. Marta

        Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały 🙂

    2. Marta

      Super, koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  4. Urocze i pyszne ze sliwkami. Pozdrawiam Martuniu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  5. Aga

    Takie leniwe śniadania mają wyjątkowy urok, a z taką brioszką podwójny!

    1. Marta

      O tak, leniwe śniadania najprzyjemniejsze 🙂

  6. Evi

    Wyglądają wspaniale, muszę je upiec!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  7. Majka

    Naszła mnie ochota na śliwki, wybór padł na brioszki 🙂 Są przepyszne, ciasto drożdżowe perfekcyjne ♡♡♡

    1. Marta

      Ogromnie mi miło :))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top