Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Gołąbki bez zawijania

Czy znacie kogoś, kto nie lubi gołąbków? : ) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań!!! Szkoda, że ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne… Ale na szczęście w tym miejscu ratują nas szybkie gołąbki bez zawijania ; ) Przepis podpatrzyłam u Majany i tylko odrobinę go zmodyfikowałam wraz z moimi upodobaniami : ) Przygotowanie jest bardzo szybkie, gołąbki pyszne, a z podanej porcji uzyskaliśmy aż 3 obiady : ) Dodatek kaszy manny był dla mnie bardzo charakterystyczny, więc zastanawiam się, czy następnym razem nie postawić tradycyjnie na bułkę tartą ; ) Polecam!!!


Gołąbki bez zawijania

 

Składniki (na około 20 gołąbków):

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Odstawić na 20 minut, w razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać do niej mięso, ugotowany ryż, kaszę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, z wyglądu przypominające kotlety mielone. Podsmażyć z obu stron, na złoty kolor.

Bulion zagotować, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem zalać podsmażone gołąbki. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Smacznego : )


Szybkie gołąbki bez zawijania



Autor: Marta Pękalska

22 komentarzy

  1. takie bez zawijania nawet wolę od tych normalnych:P są pyszne i tyle :D

  2. Marta

    Ja wolę tradycyjne, ale te też pyszne i jaka oszczędność czasu:)

    1. Marta

      Monika ja również! :)

  3. takie są najlepsze!!! szybkie, smaczne, bez kombinowania;p

    1. Marta

      Ola szybko i pysznie :)

  4. To już wiem co dziś będę jadła na obiad. Postaram się tak przygotować aby wyglądało jak to danie na zdjęciu.

    1. Marta

      Kasiu daj znać jak Ci smakowały :) fajnie, że Ci się podobają, mimo że widać, że w pośpiechu nawet na wielkość nie zważałam i każdy inny wyszedł:D

  5. ewka

    uwielbiam golabki, ale nie lubie kapusty;)pieknie twoje wygladaja, bym sie wprosila na obaid u cibie chetnie!

  6. Bardzo smakowite danie ! :)

  7. Uwielbiam gołąbki. Zawsze przyrządzam tradycyjne, muszę wypróbować takie!

  8. Marta

    Szwagierka polecam ;)

  9. pięknie się prezentują :) i śliczne naczynka !! :)

  10. Marta

    Dziękuję, naczynka uwielbiam :)

  11. Amanda

    U nas to danie często króluje na stole! :) Kiedyś przepis na nie przwiozła ciocia i został pozytywnie przyjęty w naszej rodzinie :) .

  12. Marta

    U nas na pewno też zostanie na dłużej :)

  13. kubus

    hej ja dalem pol na pol kasze i bulke :) polecam wyszlo supre :D

    1. Marta

      Super, dzięki za wskazówkę, bo też będę je robić po raz kolejny i chciałam tym razem dać samą bułkę, ale Twoja wersja też mnie przekonuje :D

  14. kubus

    aha i dodalem jeszcze zeszklone cebulki :D

  15. Marta

    Ok, w takim razie mam już pomysł na kolejny obiad :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 5 = 10

Top