Kontakt

blog kulinarny

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze stołu ; ) Tak jak obiecałam jeszcze przed Wielkanocą zdradzę Wam kilka ulubieńców, które na pewno Was zainspirują. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to wariacja na temat idealnego kruszona mojej Mamy, a dodatek śmietankowego budyniu do bezowej masy powoduje, że zamienia się ona w pyszną delikatną piankę. Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także te mrożone. Jestem pewna, że Wam posmakuje, bo temu ciastu wyjątkowo trudno się oprzeć, a dodatkowo jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania : ) Polecam i zachęcam do wypróbowania!


kruche ciasto z brzoskwiniami przepis


Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm):

  • 5 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła lub ewentualnie margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek ( z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g)
  • cukier puder do dekoracji

Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie docisnąć ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód.

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!  : )


kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem przepis


kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniowa pianka przepis


budyniowa pianka przepis


kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami przepis

* Wpis powstał przy współpracy z marką Winiary

Advertisement



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 31 marca, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

58 komentarzy

  1. Daga

    Kocham to ciasto u nas mistrzynią w pieczeniu jest …. Tatuś ale robi je trochę inaczej niż TY 🙂 chętnie spróbuję Twoją wersję bo u nas więcej cukru i oleju a wiadomo jak święta… 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  2. Aga

    Uwielbiam!!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂

  3. Ania

    Idealne ciacho ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Aga

    Ależ to pysznie wyglada 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się podoba, polecam wypróbować 🙂

  5. Majka

    Wygląda przepięknie 🙂 Czy może być po prostu zwykły budyń śmietankowy? Winiary oczywiście 😉 Ja robię podobne ciasto ale z jabłkami w roli głównej 🙂 Mniam

    1. Marta

      Tak 🙂 uwielbiam wszystkie odmiany tych ciast, więc wersja z jabłkami bardzo do mnie przemawia 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  6. Estera

    Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Kinia

    Smak dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      Najlepsze przysmaki 🙂

  8. Magda

    Rewelacja 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Tasha

    Pięknie sie prezentuje 😊

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Jagoda

    Wygląda kusząco 🙂 czy przetrzyma mi noc w lodówce?

    1. Marta

      Oczywiście 🙂

      1. Jagoda

        Udało się bardzo dziękuję 🙂

        1. Marta

          Super 🙂 🙂

  11. Ola

    Własnie sie rumieni w piekarniku !! 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  12. Kora89

    Do sobotniej kawki był wypas a miało być na jutro 😉

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  13. Gosia

    Wyszło przepyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Jadwiga

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  15. Inga

    Wow ale super szkoda że nie widziałam tego w weekend 🙂

    1. Marta

      Nic straconego, już za kilka dni kolejny 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  16. gin

    Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂

    1. Marta

      Polecam, jest pyszne 🙂

  17. Gosia

    Pysznie wyszło 😊

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  18. Iza

    Ciasto jest rewelacyjne idealnie kruche i ta pyszna pianka mniam zachwytom nie było końca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. m.

    Ale pysznie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  20. Asik

    Wyszło super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Milena

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  22. Kasia

    Na jak dużą tortownicę jest przepis?

    1. Marta

      Tak jak podałam w przepisie – 25 lub 26 cm 🙂

  23. Mari

    wow! ciasto wygląda przecudownie. wlasnie planuje upiec na swieta.. dziekuje za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  24. Wygląda bardzo smakowicie. Mam tylko jedno pytanie. Budynie dodajemy w proszku czy ugotowane?

    1. Marta

      Dziękuję, budynie dodajemy w proszku 🙂

  25. Gosia

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top