Kontakt

blog kulinarny

Chleb pełnoziarnisty

Kiedy nie mam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie bardzo chętnie sięgam po szybszą drożdżową wersję : ) Chleb pełnoziarnisty robi się prawie sam i długo trzyma świeżość, co jest dla mnie dużym atutem, kiedy potrzebuję pieczywa na kolejny dzień ; ) Dodatek suszonych owoców i orzechów nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Polecam!!!


chleb pełnoziarnisty przepis


Składniki (keksówka 12×35 cm):

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonej moreli
  • 30 g orzechów brazylijskich
  • 500 ml wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w dużej misce (morele i orzechy pokroić w mniejsze kawałki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – termoobieg przez 80 minut (przed pieczeniem można udekorować wierzch chleba sezamem). Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!


chleb z suszonymi owocami



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 marca, 2017
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

24 komentarzy

  1. Nicola

    Pysznie wyglada ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ania

    Uwielbiam owocowe
    🙂

    1. Marta

      Ja również 🙂

  3. Majka

    Jestem fanką tych na zakwasie ale na dobry chleb drożdżowy też się skuszę 😊

    1. Marta

      Też wolę te na zakwasie, ale domowym nie pogardzę w żadnej postaci 🙂

  4. Jojo

    Wygląda cudnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Kama

    Ja jestem z tych zakwasowych ale brak czasu ostatnio niestety totalnie rozumiem więc może szybko machnę 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  6. Magdalena

    Rewelacja! Robię w weekend, ale zamiast brazylijskich dodam orzechy włoskie, bo mam nadmiar w domu. Mam nadzieję, że nie popsują smaku.

    1. Marta

      Nie popsują, będą pasować równie świetnie 🙂

  7. Kama

    Chleb jest pyszny 🙂 Dodałam do tego Twój pasztet z ciecierzycy i na zagryzkę kiszony ogóreczek i wyszła kolacja idealna 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, dobre połączenie 😀

  8. Konstacja

    Chlebek wyszedł super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  9. Malwina

    Przepyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  10. Ela

    witaj Marto, mam pytanie, w jakiej temp. piec bez termo? pozdrawiam Ela

    1. Marta

      Witaj 🙂 spróbowałabym ok. 190 C 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top