Kontakt

blog kulinarny

Orzechowy tort bezowy z kremem pierniczkowym

Zapewne większość z nas uwielbia bezowe torty (choć przyznaję, że sama przekonałam się do nich dopiero kilka lat temu ; ). Do tej pory w naszym domu najbardziej popularne były latem z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców, ale zimową porą smakują równie pysznie w towarzystwie bakalii i pierniczkowego kremu. Tort jest idealny na nadchodzące Boże Narodzenie, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale będzie równie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Polecam!


Świąteczny tort bezowy z masą z mascarpone kremówki i białek czekolady

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 300 g drobnego cukru
  • garść orzechów włoskich
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 60 g białej czekolady
  • 1 łyżka wrzątku
  • 100 g pierniczków korzennych
  • 200 g mascarpone

Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy ok. 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Orzechy posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone orzechy. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia i przełożyć do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, popękać, być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Dodać wrzątek, ponownie dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie zmiksować do zgęstnienia. Pierniczki zmiksować blenderem na konsystencję „piasku”, przełożyć mascarpone, ponownie zmiksować. Do masy dodawać po łyżce ubitej śmietany z czekoladą, delikatnie mieszając szpatułką.

Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować pierniczkami.

Smacznego : )


Tort bezowy
 


Tort bezowy z masą mascarpone
 


Świąteczny tort bezowy z orzechami
 


Świąteczny tort bezowy z masą z mascarpone kremówki i białek czekolady

Prezenty na Mikołajki II
 

Walnut meringue cake with gingerbread cream

Is there anybody who doesn’t like meringue cakes (although I must admit I cottoned to them just a few years ago)? Until then I enjoyed them only in the summer time, with a bit of the whipped cream and seasonal fruits. Now, during the winter they are as delicious as in the summer with dried tropical fruits and gingerbread cream.
The cake is perfect for upcoming Christmas, not only does it taste incredible but also embellishes the Christmas table. I recommend it wholeheartedly!

Ingredients:

  • 6 egg whites
  • Pinch of salt
  • 1 tea spoon of white wine vinegar
  • Handful of walnuts
  • 300 g caster sugar
  • 125 ml whipping cream
  • 60 g white chocolate
  • 1 spoon of boiling water
  • 100 g spiced gingerbread cookies
  • 200g mascarpone

Draw two circles with a 25 cm diameter on the baking paper. Put the paper to the form. Heat the oven to 180C (air flow). Chop the walnuts. Pour the egg whites to a dry bowl and put salt. Beat the eggs until stiff and add white wine vinegar, then put sugar in, spoon by spoon, mixing all this time. The mixture should become glossy. Quickly fold in all of the finely chopped nuts. Then divide the mixture between the two baking sheets and put to the heated oven. After 5 minutes lower the temperature to 140C and bake for another 90 minutes. The meringue should brown a little, be crispy from outside and slightly chewing inside. Cool the meringue having the oven door ajar.

Boil the whipping cream, add chopped chocolate and stir. Add the boiling water, stir again, carefully. Cool it down in the fridge for 2 hours. And then stir it until it gets thick.

Blend gingerbread cookies to obtain “sandy” consistency, put mascarpone in and blend again. Add whipped cream with chocolate to the mixture one by one, stirring with spatula carefully.

On one of the meringues spread over the cream evenly and cover with the other one. Decorate with gingerbread cookies.

Enjoy!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 grudnia, 2015
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Torty, Wyroby na różne okazje

52 komentarzy

  1. Piękny i na pewno pyszny:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Żaneta

    Tak pięknie wygląda, że aż żal zjeść 😉

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, miło mi, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  3. ja do bezy nadal nie moge się przekonac ale wygląda pyszne 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu 🙂 sama też po pewnym czasie wracam do niektórych składników i czuję różnicę 😀

  4. Torty bezowe uwielbiam. Z kremem pierniczkowym musi być pyszny 🙂

    1. Marta

      Mam podobnie, miło mi, że przypadł do gustu i mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  5. Marysia

    Na Święta na pewno zrobię, świetny jest 🙂

    1. Marta

      Super, koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  6. Aga

    Wygląda nieziemsko 🙂 Pewniak na Świeta 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Majka

    Ale fajny przepis 🙂 Musi być pyszny 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie jest i za szybko się kończy… 🙂

  8. Misia

    Byle do soboty i będzie mój 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  9. xenia11

    uwielbiam beze i piernikowy krem wiec to musi byc pyszne

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu i polecam wypróbować 🙂

  10. ASIA

    MOGĄ BYĆ TAKIE KRUCHE CIASTKA KORZENNE?

  11. Lidka

    Bardzo apetycznie wygląda, chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowało 🙂

  12. Evi

    Mam obłęd w oczach, a kubki smakowe szaleją. Chcę taki! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Na Święta będzie okazja/pretekst, żeby go zrobić 😀

  13. przecudnej urody zdjęcia, a patera…marzenie <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 paterę też bardzo lubię, ale marzy mi się jeszcze taka biała … Może i lepiej, że już nigdzie jej nie mogę znaleźć, bo miejsca na przechowywanie też nie mam 😉

  14. kasica79

    Czuć już powiew Świąt, pyszny musi być <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Nika

    Smakowicie się prezentuje

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  16. Misia

    Rozszedł się w oka mgnieniu, najlepszy tort jaki jadłam!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  17. Marlena.Z.

    Przepyszny tort!!! Uwielbiam i piekę jak tylko uda mi sie dostać korzenne ciasteczka 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  18. monia

    Torcik wyszedł przepyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Natalia

    Najlepszy tort świata <3

  20. Aneta

    Wyszedł pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  21. Marlena

    Przepyszny tort był na mikołajki i imieniki synka, ale tak nam smakuje że chyba na Święta powtórzę, goście zachwyceni co do jednego 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, miło mi, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top