Kontakt

blog kulinarny

Sernik karmelowy

Kremowy, kajmakowy sernik z dodatkiem orzechów zostanie na pewno ulubionym przysmakiem miłośników kajmaku i krówek ; ) Sprawdzony przepis mojej siostry, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a efekt niezwykły! Polecam ; )


Sernik karmelowy
Składniki na ciasteczkowy spód (forma o średnicy 25-26 cm):

  • 200 g herbatników lub ciasteczek typu digestive
  • 50 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem, tak aby uzyskać konsystencję przypominającą piasek : ) Masło roztopić, dokładanie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Tak przygotowaną masę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek (używam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dobrze rozetrzeć przy użyciu robota kuchennego. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszać. Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać masę kajmakową (jeśli przydarzy Wam się sytuacja, że po otwarciu puszki zamiast gładkiej masy ujrzycie grudki cukru, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać kajmak ; ) oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać kremówkę i ostatni raz krótko zmiksować. Gotową serową masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 80 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na karmelową polewę:

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 garście orzechów włoskich

Kiedy sernik ostygnie, wyjąć z piekarnika i jego wierzch posmarować masą kajmakową. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego : )


Sernik krówkowy



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 marca, 2014
Kategorie: Ciasta, Serniki

22 komentarzy

  1. OBŁĘDNY! tylko tyle mogę powiedzieć:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. piękny serniczek i z pewnością pyszny ! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie ciężko poprzestać na jednym kawałku 🙂

  3. Super sernik. Wygląda pięknie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  4. Karmel bakalie i sernik – raj 😀

    1. Marta

      Nie mogę zaprzeczyć 🙂

  5. dorota

    wygląda przepysznie na pewno wypróbuję,ale chciałabym zapytać czy jajka ubijać w całości czy białka na piane?i czy kremówka ma być ubita ,,,,pozdrawiam,,,,,

    1. Marta

      Jajka ubić w całości, a kremówkę dodajemy prosto z kubeczka/kartonika bez ubijania 🙂 Pozdrawiam!

  6. jest taki równiutki:)

    1. A do tego pyszny 🙂

  7. Mary_Lu

    Cześć! Zrobiłam 🙂
    Znaczy dopiero jak otworzyłam puszkę z „karmelem” okazało się że to mleko zagęszczone 😀 ale w sumie wlałam połowę opakowania(mogłam całe) i oczywiście dodałam mniej cukru jak to ja czyli 1/4 szklanki i sądzę że gdybym dała całe opakowanie mleka nie trzeba cukry wcale, ale wyszedł przepyszny!!!! Obłędny wręcz 🙂 Będzie to mój numer jeden zdecydowanie jako ciasto popisowe 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że smakował!!!:)

  8. Meg

    Taki serniki uwielbiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Patrycja

    chętnie wypróbuję przepis, ale mam pytanie: jakiej pojemności puszka kajmaku?

    1. Marta

      Przepraszam, nie dopisałam, bo myślałam, że są puszki tylko 400g 🙂 ja takiej użyłam 🙂

  10. minka

    Czy można zastąpić orzechy włoskie, orzechami pecan?

  11. Tylka

    Raj, najlepszy jaki jadłam nie wspomnę o tym że JA umiałam go odtowrzyć mega!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top