Kontakt

blog kulinarny

Szarlotka krucho-drożdżowa

Krucho-drożdżowa szarlotka kojarzy mi się z moją Babcią, czyli musi być pyszna tak jak wszystkie jej przysmaki : ) Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem. Polecam!!


krucho-drozdzowa-szarlotka

Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny
  • ok. 1/2 szklanki drobnej bułki tartej

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z solą posiekać z zimną margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać równomiernie bułką tartą. Nadmiar bułki, który będzie się odklejał od ciasta można odsypać lub zdmuchnąć : ) Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Aby łatwiej było je rozwałkować  polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać).

Smacznego!


szarlotka-krucho-drozdzowa


jablecznik-krucho-drozdzowy

Inspiracja

 

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Drożdżowe, Tarty i kruche ciasta

34 komentarzy

  1. Agi

    Jak smakuje jak u Babci to też zrobię 😍 A Ty Kuz już lubisz lukier? 😉 Buziaki 😘

    1. Marta

      Miło, że zaglądasz! za lukrem nadal nie przepadam… zdrapuję 😉 ale u nas nic się nie marnuje i chętnych na dodatkowy lukier jest wielu 🙂 Buźka :*

  2. Monika

    Prezentuje się wspaniale 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kaja

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 szarlotka mojej Babci wyglądała tak samo, ten równiutki lukier ….

  4. Majka

    Wow 🙂 Kolejne cudo 🙂 PIĘKNE! A jakie misi być PYSZNE 😋

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 🙂

      1. Majka

        Wyszła szarlotka exklusiv 😋

        1. Marta

          Super, że posmakowała 🙂

  5. amanda-butikzprzepisami

    Świetna szarlotka! 🙂 Babcine przepisy są najlepsze! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  6. Bożena

    Cudowne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Asia

    Wygląda cudownie, w sobotę na pewno upiekę, bo akurat odwiedzają mnie rodzice 🙂

    1. Marta

      Oo to okazja idealna 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  8. Jowita

    Taka szarlotka to również smak i mojego dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      Dzieciństwo rządzi się swoimi prawami 🙂

  9. Karolina

    Wyszła przepyszna dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Natalia

    Super ciacho, pyszne ciasto i dużooooo jabłek 🙂 wpisuje do mojego zeszytu z ulubionymi 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  11. Lucy

    Faktycznie smak dziecińswta choć u mnie Mama nie piekła ale Pani w piekarni owszem 🙂 domowe jeszcze smaczniejsze 🙂

    1. Marta

      Pewnie, że tak 🙂 🙂 🙂

  12. Misia

    Potwierdzam pyszna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  13. Aga

    Super przepis robie juz drugi raz i nadal nie mam dosc!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Julka

    Bardzo lubię Twoje ciacha szczególnie tarty ale ta szarlotka to po prostu CUDO 🙂 miłość od pierwszego kęsa !!!!!

    1. Marta

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top