Błyskawiczny tort z ciasta francuskiego

Jest to chyba najszybszy i najprostszy torcik jaki możemy przygotować ; ) Pomysł znaleziony tutaj. Smaczny i lekki można dodać więcej ulubionych dodatków, lecz nasza wersja była wystarczająca : )


Błyskawiczny tort z ciasta francuskiego
Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 1 jajko
  • 330 g śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodką bitą śmietanę)
  • 250 g truskawek

Prostokątny płat ciasta francuskiego złożyć na pół i delikatnie rozwałkować żeby powstało koło. Tak samo postąpić z drugim opakowaniem, przy czym koło dodatkowo przekroić na trójkąty i posmarować rozbełtanym jajkiem.  Tak przygotowane ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez ok 20 min do zarumienienia się ciasta. Dodatkowo pełne koło, które będzie stanowiło spód ciasta można obciążyć np. spodem od tortownicy, aby ciasto nam za bardzo nie wyrosło, jeśli tego nie zrobimy wystarczy później delikatnie przebić wyrośnięte ciasto, aby trochę opadło.

Truskawki pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać. Na podpieczony spód ciasta francuskiego wyłożyć truskawki, następnie bitą śmietanę i trójkąty z ciasta francuskiego. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )


Tort z ciasta francuskiego

Komentarzy: 9

  1. frezja
    3 maja 2012 / 20:51

    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, super pomysł!

  2. 3 maja 2012 / 22:58

    Interesujący przepis 🙂 Nie lubię tradycyjnych tortów z tymi wszystkimi kremami itp., a ten jest myślę idealny dla mnie.

  3. Marta
    Autor
    3 maja 2012 / 23:12

    Wiosną i latem również preferuję torty na bazie bitej śmietany 🙂

  4. luna
    5 maja 2012 / 23:54

    Kurcze blade, u Ciebie wyglada pieknie, a moj wyszedl lekko nieforemny;/ Ale tak juz mamm z ciastem francuskim, jakos sie nie mzoemy dogadac;/ Na szczescie byl pyszny, wiec nikt nie narzekal 🙂

    • Marta
      Autor
      6 maja 2012 / 0:47

      Może coś w tym jest, że każdy ma rękę do czegoś innego, ja nie mogę się dogadać z biszkoptami i zawsze drżę, czy wyjdzie, a za to francuskie ciasto traktuję jako pewnik 🙂

  5. Gosia
    6 maja 2012 / 19:32

    A właśnie w Lidlu truskawki w promocji..

Skomentuj Anula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 9 =