Brownie

Klasyczne brownie, mocno czekoladowe z chrupiącą skorupką ; ) Wypiek jest bardzo szybki, zawsze się udaje, co jest oczywiście ogromną zaletą. Przepis pochodzi od Pascala i podobnie jak w przypadku jego naleśników jestem bardzo zadowolona.


Brownie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 100 g z zawartością kakao 70%)
  • 150 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 480 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C z termoobiegiem (200 C bez termoobiegu).

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.

Przygotowujemy ceramiczną foremkę o wymiarach 35×30 cm. Jeżeli takiej nie mamy wystarczy zwyczajna prostokątną. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Może on wystawać po bokach foremki.

Do dużej miski wsypujemy cukier i żółtka, dodajemy dobrze rozpuszczony tłuszcz z czekoladą i mieszamy za pomocą trzepaczki aż cukier się rozpuści. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość bardzo mocno i dokładnie. Prawdziwe brownies powinno się mieszać 50 razy : ) Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, cały czas mieszając.

Całość masy z miski przelewamy do foremki i upłaszczamy masę. Możemy to zrobić uderzając foremką o blat, znikną też wtedy bąble powietrza. Pieczemy około 30-35 minut.

Ciasto nie sprawdzamy patyczkiem, gdyż powinno być ono zawsze mokre.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. antosia!
    9 stycznia 2012 / 17:16

    Brownie uwielbiam! Szkoda, ze reszta familii mniej, wiec rzadko pieke…

  2. Anka
    9 stycznia 2012 / 22:57

    Antosia, to sie musimy razem na peiczenie i zajadanie umówić, bo moja rodzina etz gardzi tym cudem czekoladowym!

  3. Marta
    Autor
    10 stycznia 2012 / 0:04

    Dziewczyny to ja również chcę się przyłączyć:)

  4. Anka
    10 stycznia 2012 / 19:23

    Zapraszamy, hihi!

  5. jj&bob
    11 stycznia 2012 / 0:07

    Planuje na weekend zrobic, juz mi slinka cieknie :)))

  6. Marta
    Autor
    12 stycznia 2012 / 16:35

    Żurawina z pancakesami od razu mnie przekonała:D Pozdrawiam i czekam aż zobaczę je na Twoim blogu:)

  7. rudy
    13 stycznia 2012 / 7:40

    Ale bym zjadl na sniadanie plus szklanka mleka….

  8. eMMa
    14 stycznia 2012 / 1:43

    Wyszlo mi b.smaczne, tylko kolor ciemniejszy:)

  9. Judyta
    10 listopada 2012 / 23:11

    Zrobiłam dziś Browniego. Mi smakuje, i to bardzo, choć zdaje się, że ma jest specyficznym ciastem i nie każdemu musi podejść, np. mojej babci nie podeszło ;] ale ja jak najbardziej polecam.

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2012 / 23:15

      O tak, brownie ma zdecydowanych zwolenników i przeciwników (jak mój tata), którzy wolą te bardziej klasyczne wypieki 🙂

  10. Ula
    3 marca 2013 / 10:57

    Brownie z taką ilością cukru – 0,5kg?! to już ulepek…wystarczy 300gr i będzie i tak naprawdę słodkie…:)

    • Marta
      Autor
      3 marca 2013 / 12:14

      Ja uwielbiam słodkości, więc te 480g mnie nie przeraża, a najważniejsze, że jest pyszne, więc zostanę przy takiej wersji 🙂

Skomentuj Anka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 5 =