Brownies

browniespascala

Kolejny przepis Pascala z dużą dawką czekolady ; ) Tym razem na pewno mam dość na jakiś czas ale… no właśnie mam przecież całą „Księgę czekolady”,  która zachwyca mnie już kiedy na nią patrzę a poza tym siostra poleciła mi super ciasto czekoladowe ; ) Tak więc może to nie koniec tylko muszę trochę ochłonąć ; ) Wracając jednak do brownies, jest to ciasto bardzo charakterystyczne przynajmniej w moim odczuciu. Osobiście bardzo je lubię i na pewno spróbuję jeszcze inne jego wariacje : )

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 480 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich

150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nastawiamy piekarnik na 180 C i przygotowujemy formę do pieczenia najlepiej 35×30 cm.  (użyłam jedynej prostokątnej jaką posiadam). Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na małym ogniu rozpuszczamy masło. Rozdrabniamy orzechy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa ; ) Dobrze rozpuszczony tłuszcz mieszamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy orzechy i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i wsypujemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy – prawdziwe brownies powinno się mieszać 50 razy ; ) Dodajemy drugą porcję mąki znów mieszając.

Ciasto przelewamy na blachę i dodajemy pozostałe 50 g czekolady pokruszonej w kawałki.

Pieczemy ok. 30-35 min pamiętając, że ciasto będzie zawsze mokre w środku!

Po ostygnięciu kroimy w kostkę, możemy posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami.

Smacznego : )

1 komentarz

  1. 31 stycznia 2010 / 1:41

    Wygląda jak zawsze super!

Skomentuj A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 17 =