Bułeczki cynamonowe a’la cinnabons

Kiedy jedna z czytelniczek – Magdalena podesłała mi inspirację na bułeczki cynamonowe a’la cinnabons, wiedziałam, że trudno będzie im się oprzeć ; ) Uwielbiam wszystkie cynamonowe zawijańce, a dodatkowa glazura z kremowego serka idealnie się tu komponuje. Perfekcyjny wypiek na długie jesienne wieczory : ) Polecam!!!


Bułeczki cynamonowe a'la cinnabons przepis

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 540 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka wielkość L
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g roztopionego masła

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 90 minut do czasu podwojenia objętości.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu

Masło roztopić i przestudzić. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować go roztopionym masłem, równomiernie posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć na kształt rolady wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Przełożyć na blachę (23×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić i lekko ciepłe udekorować kremową polewą.

Składniki na polewę:

  • 60 g masła (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g kremowego serka typu philadelphia lub np. serek łaciaty naturalny (w temp. pokojowej)
  • 2-4 łyżki mleka (w temp. pokojowej)

Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek i ponownie ucierać do jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodawać stopniowo mleko regulując nim gęstość polewy.


bułeczki cynamonowe przepis

Inspiracja blog Moje Wypieki

Komentarzy: 24

  1. Danusia
    13 października 2017 / 10:09

    Pysznie wyglądają w sam raz na wieczór z książką, herbatą i kocykiem, bo tak mi się jesień kojarzy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:01

      Bardzo dobry plan 🙂

  2. Majka
    13 października 2017 / 12:49

    Piękne 😍

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ewa
    13 października 2017 / 12:51

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:01

      Super, że posmakowały 🙂

  4. Dusia
    13 października 2017 / 18:38

    Już zrobione i prawie nie ma super zwłaszcza krem 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:02

      Super, ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂

  5. kasia
    13 października 2017 / 19:02

    Czytasz mi w myślach bo od kilku dni chodzi za mną taka buła 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:02

      Super, polecam 🙂

  6. Malwina
    13 października 2017 / 19:21

    Delikatne i puszyste super 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:02

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  7. Tami
    13 października 2017 / 20:49

    Ale u CIebie nastrojowo, super a bułeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:02

      Dziękuję, jesień w pełni 🙂

  8. Magda Z.
    13 października 2017 / 23:12

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:03

      🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:03

      Mam tak samo 😉

  9. Agata
    15 października 2017 / 19:44

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 23:09

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Anusia
    15 lutego 2019 / 10:36

    Są pyszne nawet bez polewy 🙂 polewa wiadomo super ale ograniczam kalorie wiec zrobiłam z połowy porcji i takie saute tez mi smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2019 / 13:30

      Bardzo mi miło, że smakują 🙂

  11. Ewa
    17 października 2019 / 9:59

    Wczoraj zrobiłam a dziś juz prawie nie ma tak sa dobre ❤️

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:38

      Super, bardzo mi miło 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 14 =