Chaczapuri

Chaczapuri, czyli gruziński placek z serem to niezwykle proste, ale również pyszne danie. Pierwszy raz posmakowałam go wiele lat temu na wycieczce w Krakowie i od tamtej pory szukałam idealnego przepisu, aby odtworzyć ten smak : ) W gruzińskiej knajpie placek był dodatkowo zapieczony z kawałkami kurczaka, ale moje dzieci wolą wersję klasyczną. Jeśli jestecie miłośnikami sera spróbujcie również posypać nim wierzch chaczapuri, będą jeszcze pyszniejsze : ) Polecam!!

Chaczapuri przepis

Składniki (4 sztuki):

  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 250 g twardej mozzarelli (w kostce)
  • 200 g twardego sera solankowego (typu bałkańskiego, idealny jest góralski bundz)

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Przełożyć ponownie do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temp. pokojowej na ok. 2-3 godziny. Ciasto musi co najmniej podwoić objętość. W trakcie wyrastania zetrzeć oba sery na tarce o grubych oczkach, wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku ułożyć kulkę sera i zawinąć boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku placka zrobić dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 C i piec przez ok. 15 minut (przed końcem pieczenia można dodatkowo na wierzchu ułożyć stary ser). Serwować na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Gruzińskie chaczapuri

Inspiracja „Chleb, domowa piekarnia” P. Kucharski

Komentarzy: 12

  1. Aga
    6 maja 2019 / 12:35

    Pysznie wyglądają, cieszę się, że już po majówce, bo i lenistwo opada jest chęć do kuchennych prac 🙂

    • Marta
      Autor
      6 maja 2019 / 14:36

      Bardzo mi miło, że się podobają i polecam 🙂

  2. Majka
    6 maja 2019 / 12:39

    Chaczapuri bardzo lubię 😍 Ale takie wykonanie jest dla mmie nowością, trzeba koniecznie spróbować 👍

    • Marta
      Autor
      6 maja 2019 / 14:37

      Mam nadzieję, że domowe również przypadnie Ci do gustu 🙂

  3. Ilona
    6 maja 2019 / 13:22

    Uwielbiam sama w domu nie robiłam ale wyglądają super 🙂

    • Marta
      Autor
      6 maja 2019 / 14:37

      Polecam wypróbować 🙂

  4. Isia
    6 maja 2019 / 14:07

    O tak też jadłam w wersji z kurczakiem a mężczyzna mój klasyczny i ten klasyczny to bardziej nam na zimno posmakował bo te sery bardziej wyczuwalne były ! a jak nie mam góralskiego to gdzie bałkański kupić?

    • Marta
      Autor
      6 maja 2019 / 14:38

      Tak, dla mnie też na zimno ten serowy posmak jest bardziej wyczuwalny, ale trudno im się oprzeć, więc zazwyczaj zjadamy na ciepło 😉 Ser bałkański kupuję np. w lidlu lub tesco 🙂

  5. Monika
    6 maja 2019 / 15:33

    Ciasto nastawione czekam na efekt finalny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2019 / 23:52

      Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  6. Monika
    7 maja 2019 / 11:58

    Pyszne jest! zrobiłam pół w wersji bez dodatków a do dwóch dałam na wierzch mięsko kebab z obiadu i żółty ser obie super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2019 / 23:53

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 14 =