Chipsy jabłkowe, czyli suszone jabłka

Uwielbiam wszystkie przekąski, najczęściej te, które nie są niestety zdrowe ; ) Jabłkowe chipsy są na szczęście ich przeciwieństwem i podjadając je nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Zdrowe, proste w przygotowaniu (wystarczą jabłka
i piekarnik), sprawdzą się wszędzie i dla każdego, wprost idealne…! : D


Chipsy jabłkowe
Składniki:

  • jabłka (im więcej tym lepiej ; )
    u mnie 5 jabłek, bo posiadam tylko 3 płaskie blachy do piekarnika i więcej mi się nie zmieściło ; )
  • opcjonalnie cynamon, papryka itp., osobiście wolę bez dodatków

Jabłka myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry ok. 2 mm. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 95 C (termoobieg) i pieczemy przez 3-3,5 godzin (w zależności od tego na jak cienkie plastry udało nam się pokroić jabłka i jaką chrupkość lubimy).

Smacznego : )

 


Chipsy z jabłek
 


Jabłkowe chipsy
 


Zdrowe chipsy

Komentarzy: 21

  1. 18 lutego 2013 / 18:04

    Ja najbardziej lubie z cynamonem <3

  2. 18 lutego 2013 / 18:04

    również uwielbiam wszelkie przekąski, a takie jabłuszka przede wszystkim:D

  3. 18 lutego 2013 / 19:04

    Wyglądają bardzo smacznie a do tego są zdrowe 🙂

  4. 18 lutego 2013 / 19:52

    a ja właśnie objadam się chipsami… pora to zmienić 😉

  5. Marta
    Autor
    18 lutego 2013 / 19:56

    Maggie na te z cynamonem „muszę” mieć ochotę, a te naturalne mogę zjeść w każdej ilości 😀
    Aniu ja też jestem miłośniczką przekąsek…
    Szwagierka masz absolutną rację 🙂
    Kasiu ja niestety także się objadam chipsami, ale od teraz jest już jakaś alternatywa 😀

  6. Marta
    Autor
    18 lutego 2013 / 22:49

    Mam taką nadzieję 😀

  7. 19 lutego 2013 / 20:01

    Przyznam się że już zapomniałem, że można samemu zrobić tak zdrową przekąskę.

  8. Marta
    Autor
    19 lutego 2013 / 20:22

    Czasem te najprostsze sposoby wypadają z głowy 🙂

  9. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
    21 lutego 2013 / 20:06

    Uwielbiam takie jabłka. Moja babcia takie robiła, ale suszyła je na kuchni kaflowej – do dziś pamiętam ten zapach i smak 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2013 / 20:12

      O tak zapach obłędny, ale i w smaku nie można im nic zarzucić 😀 Mam nadzieję, że z piekarnika będą smakować tak jak te od Twojej babci, bo smaki naszych wspomnień są najlepsze! 🙂

  10. 22 lutego 2013 / 17:24

    Takie domowe jabłuszkowe chipsy są znakomite i na pewno aromat obłędny !!!

  11. Marta
    Autor
    22 lutego 2013 / 17:31

    Dokładnie! w domu unosił się kilka godzin 🙂

  12. 26 lutego 2013 / 22:21

    Chipsy jabłkowe to jest to 😉 My zamiast w piekarniku robimy je w suszarce do warzyw 😉 a teraz planujemy produkcję marchewkowych 😉

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2013 / 22:33

      Suszarki niestety nie posiadam 🙁 ale z marchewkowymi to bardzo dobry pomysł 😀

  13. 28 lutego 2013 / 13:32

    Uwielbiam je! Zawsze robię je gdy mam w domu wysyp jabłek!

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2013 / 14:35

      Są pyszne 😀

  14. 8 marca 2013 / 19:32

    To trzeba przyznać, że zapach jest wyśmienity 🙂

    • Marta
      Autor
      8 marca 2013 / 21:45

      Zgadza się 🙂

  15. Kinga
    26 września 2015 / 0:57

    Uwielbiam te jabłuszka, są pycha

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:31

      To prawda, szkoda tylko, że tak szybko się kończą 😉

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 25 =