Chleb – najprostszy przepis

Chleb z garnka (a w moim przypadku z naczynia żaroodpornego ; ) ) to jeden z najprostszych przepisów na domowe pieczywo : ) Wystarczy wieczorem leniwie wymieszać ciasto, a rano cieszyć się przepysznym bochenkiem. Polecam!!!

Chleb z garnka

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie może być zbyt gorąca!), dodać resztę składników i całość wymieszać. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i przełożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blat obficie podsypać mąką, przełożyć ciasto i zagnieść. (Można również zagnieść ciasto robotem kuchennym, bez podsypywania mąką). Powinno być miękkie i dość luźne. Do miski włożyć ściereczkę kuchenną obsypaną mąką, przełożyć ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawić na 200 C (termoobieg) i przełożyć do niego naczynie żaroodporne (wyłożone papierem do pieczenia), w którym będziemy piec chleb. Do gorącego naczynia przełożyć ciasto, uważając, aby się nie poparzyć. Przykryć naczynie i piec przez 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Wyjąć chleb z piekarnika, przestudzić.

Smacznego!

Chleb z garnka przepis

Inspiracja – Klaudia

Komentarzy: 16

  1. Aga
    4 maja 2020 / 17:51

    Piękny chlebek 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2020 / 22:37

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Nina
    4 maja 2020 / 21:27

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2020 / 22:37

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  3. LanaDelRey
    6 maja 2020 / 8:19

    Rzeczywiście, przepis wydaje się super prosty. Mam nadzieję, że podołam. 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2020 / 14:11

      Na pewno! 🙂 pozdrawiam 🙂

  4. Kaja
    7 maja 2020 / 9:05

    Pyszny chleb dzięki 😊

    • Marta
      Autor
      7 maja 2020 / 14:10

      Super, że posmakował 🙂

  5. Magda
    11 maja 2020 / 8:11

    Ja wyrabiam składniki, pozostawiam do wyrośnięcia następnie przekładam ciasto do nagrzanego naczynia i piekę. Nie używam papieru ani nie wkładam ciasta do lodówki na noc……

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:37

      🙂

  6. Kasia
    11 maja 2020 / 21:27

    Przepyszny obdarowalam przepisem rodzine i budzi zachwyt 😁

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 2:19

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Aneta
    6 września 2021 / 7:36

    To mój pierwszy w życiu chleb, wyszedł super, tak jak na zdjęciu,piękny wyrośnięty bochenek😀Dziekuje i pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Bardzo się cieszę i również pozdrawiam 🙂

  8. Agnieszka
    24 października 2022 / 19:11

    Rewealcja zawsze się uda 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2022 / 23:57

      Cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 10 =