Ciasteczka pieczarki

Na ostatnie dziecięce przyjęcie przygotowałam kruche ciasteczka pieczarki i muszę przyznać, że zaskoczone miny małych gości były bezcenne. Ciasteczka wyglądają identycznie jak znane grzyby, więc początkowo taki deser wywołał nie lada zdziwienie, ale nieśmiałe próby szybko poskutkowały błyskawicznym zniknięciem ciasteczek : ) Ciasteczka pieczarki są bardzo kruche, delikatne jak typowo piaskowe ciasto, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, więc koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!!! 


Ciasteczka pieczarki

Składniki (ok. 20 ciasteczek):

  • 150 g masła lub margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: pusta butelka i trochę kakao

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, dodać jajko i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, pszenną i sodę oczyszczoną. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki (można delikatnie oprószyć ręce mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), przełożyć na blachę zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Gwint butelki obtoczyć w kakao i wcisnąć w środek każdej kulki (do około połowy), formując nóżki pieczarek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut.

Smacznego!


Ciastka pieczarki


Ciasteczka pieczarki jak zrobić


Ciasteczka dla dzieci


kruche ciasteczka pieczarki


ciasteczka jak pieczarki


ciasteczka pieczarki przepis

Inspiracja magazyn „Moje Gotowanie”

Komentarzy: 43

  1. Roma
    19 listopada 2018 / 13:54

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:12

      Dziękuję 🙂

  2. Aga
    19 listopada 2018 / 15:02

    Super pomysl czegos takiego jeszcze nie widzialam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:12

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Nina
    19 listopada 2018 / 16:31

    Pyszne są i znikają tak szybko jak się je robi polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:12

      O tak, znikają zdecydowanie za szybko 🙂

  4. Ania
    19 listopada 2018 / 18:23

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:12

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  5. Majka
    19 listopada 2018 / 19:46

    Rewelacyjny efekt 😍 Masło może być?

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:14

      Dzieci powinny być zachwycone 🙂 Masło też się sprawdzi 🙂

  6. Isia
    20 listopada 2018 / 0:53

    Zaczęłam od zdjęć i powiem szczerze myslalam ze Ty pieczarki upiekłas … ale pieczarkowe ciastka średnio mi pasowały wiec doczytałam co i jak … ekstra !!!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:16

      Haha to by dopiero była historia z takimi prawdziwie pieczarkowymi ciasteczkami 🙂 🙂 🙂 Tutaj tylko wygląd podobny 😀

  7. alicjaa
    20 listopada 2018 / 10:54

    Dzieciom zapakowałam dziś do śniadaniówki będą miały niespodziankę w szkole 🙂 dla mnie w smaku pychotka kruche, nie za słodkie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2018 / 2:37

      Mam nadzieję, że niespodzianka udana 🙂 Pewnie byli lekko zdziwieni 🙂

  8. Basiulek
    4 grudnia 2018 / 14:25

    Pyszne są.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:50

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. Nava
    9 grudnia 2018 / 13:47

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:30

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Aga
    4 lutego 2019 / 20:15

    Genialne 😀

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2019 / 13:21

      Dziękuję, miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  11. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:27

    Pyszne sa!!!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:18

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  12. Zuzanna
    8 października 2019 / 0:12

    Ciasteczka są pyszne, kruche i delikatne w smaku, rzadko komentuję ale chciałabym napisać że jestem też pod wrażeniem Pani zdjeć gratulacje!

    • Marta
      Autor
      9 października 2019 / 0:31

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. marta
    23 listopada 2019 / 16:39

    jak długo pozostają świeże?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2019 / 13:10

      Wydaje mi się, że maksymalnie 4-5 dni, u nas zawsze znikają błyskawicznie, więc osobiście nie testowałam 🙂

  14. Judyta
    2 kwietnia 2020 / 19:50

    Dlaczego moje wyszły słone? Robiłam dokładnie według przepisu.

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:32

      Może omyłkowo dodała Pani za dużo sody?

  15. Judyta
    2 kwietnia 2020 / 20:03

    Robiłam wszystko według przepisu a wyszły mi słono-gorzkie.

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:35

      Coś musiało pójść nie tak 🙁 Ciasteczka zdecydowanie nie powinny tak smakować.

  16. Marta
    26 kwietnia 2020 / 20:36

    Wyglądają świetnie, ale smak okropny. Takie słono-gorzkie. Wszystko było według przepisu. Co może być przyczyną?

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2020 / 11:18

      Jedna z Pań miała podobny problem, może przypadkiem również dodała Pani za dużo sody?

    • Zuza
      8 października 2021 / 9:07

      Wystarczy dodać lyżkę soku z cytryny. Soda potrzebuje czegoś kwaśnego dla aktywacji i neutralizacji gorzkiego posmaku.

  17. Ewa
    21 października 2020 / 23:11

    Jakiej maki można użyć dla wersji bezglutenowej? 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2020 / 23:43

      Spróbowałabym z ryżową, ale ciasteczka są i tak dość sypkie ze względu na sporą ilość mąki ziemniaczanej 🙂

      • Ewa
        22 października 2020 / 9:15

        A jak myślisz zamiast pszennej owsiana? Piękne te pieczary 🙂 chcę je dzisiaj zrobić i jeszcze cytrynowe z Twojego bloga, też wyglądają cudnie!

        • Marta
          Autor
          22 października 2020 / 11:07

          Nie ma tej pszennej wiele, więc można spróbować 🙂

          • Ewa
            22 października 2020 / 19:53

            Wyszły super, bardzo dziękuję za przepis do tego zrobiłam cytrynowe też pyszne 🙂

          • Marta
            Autor
            22 października 2020 / 23:54

            Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Dobrze wiedzieć, że mąka owsiana też się sprawdzi 🙂 Pozdrawiam 🙂

  18. Sylwia
    17 stycznia 2022 / 8:37

    Przepis świetny, choć przez przypadek lekko zmodyfikowany, niestety zabrakło mi mąki ziemniaczanej do pełnych dwóch szklanek, a że było niedzielne popołudnie i sklepy nieczynne uzupełniłam braki budyniem śmietankowym, i powiem szczerze że śmietankowy smak tych pysznych kruchych ciasteczek wow, pozdrawiam i dziękuję za przepis

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2022 / 0:15

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, super pomysł na modyfikację 🙂

  19. Kasia
    28 października 2023 / 16:20

    Są super i zawsze robią wrażenie. Tylko nie można przekładać ich na kratkę jak są ciepłe 🙈

    • Marta
      Autor
      30 października 2023 / 0:44

      Tak, mina gości zawsze bezcenna 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Judyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 26 =