Ciasto czekoladowe dla alergików

Kiedy zobaczyłam to ciasto u Agnieszki, przyciągnęło ono moją uwagę głównie ze względu na wygląd… ; ) Od razu widziałam w nim czekoladowy potencjał, byłam więc bardzo zdziwiona, że jest ono dedykowane alergikom, bo nie znajdziecie w nim jajek, masła i mleka. Po doczytaniu tych informacji mój zapał trochę się ostudził, bo takie eksperymenty i eliminacyjna dieta powoduje czasem utratę walorów smakowych ; ) Ponieważ miałam jednak wszystkie składniki w domu, a ciasto przygotowuje się błyskawicznie, zabrałam się do pracy. Efekt jak marzenie! Piekłam już dwa razy i na pewno na stałe u nas zagości! Czy wspominałam już Wam jak łatwo jest je przygotować? nie potrzebujecie nawet miksera ; ) Ponieważ  u nas nie ma problemu z tolerowaniem nabiału, za drugim razem przygotowałam moją ulubioną polewę i wyszło jeszcze smaczniej, więc jeśli również nie jesteście alergikami zachęcam do tego wariantu. Polecam!!! 

Składniki (tortownica o średnicy 20-21 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka jasnego octu winnego (lub jabłkowego)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego

Mąkę wraz z kakao przesiać do miski. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, sól, wymieszać. Dalej, wlać wodę, dodać ocet i olej, wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać 2 łyżki dżemu wiśniowego i ponownie przemieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać (ciasto jest dość gęste). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W tym czasie przygotować polewę.

Polewa I (dla alergików):

  • 50 g śmietany z mleka kokosowego (biała część z rozdzielonego kokosowego mleka)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu (płynnego)

Śmietanę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i ustawić na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać w kąpieli wodnej, do czasu aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać miód i dokładnie wymieszać. Udekorować ciasto i zostawić do zastygnięcia.

Polewa II :

  • 25 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kopiastych łyżek kakao

Mleko wraz z masłem i cukrem przełożyć do garnuszka i podgrzewać do chwili, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie dodać kakao, podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia i dalej mieszać trzepaczką, jeszcze przez około minutę (w tym czasie polewa odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią ciasto.

Smacznego : )


Proste ciasto czekoladowe


Ciasto czekoladowe bez jajek


Ciasto czekoladowe dla alergików


Ciasto czekoladowe bez nabiału

Komentarzy: 28

  1. Agata
    23 kwietnia 2015 / 10:51

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:24

      Polecam wypróbować, jest pyszne 🙂

  2. 23 kwietnia 2015 / 16:03

    Ale smakowicie wygląda;) alergicy to mają strasznie…

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:25

      Również współczuję i podziwiam kreatywność przy komponowaniu menu, kiedy prawie nic nie można jeść… 🙁 A ciasto polecam – pyszne 🙂

  3. Misia
    23 kwietnia 2015 / 18:44

    Wygląda obłędnie, aż trudno uwierzyć, że bez nabiału! 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:25

      Dziękuję 🙂

  4. Karo
    23 kwietnia 2015 / 22:11

    Obłędnie pyszne musi być 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:26

      Osobiście bardzo bardzo mi smakuje 🙂

  5. Anita
    23 kwietnia 2015 / 23:46

    Nie ma to jak czekoladowe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:49

      Zdecydowanie, czekolada zawsze i wszędzie się sprawdzi 😉

  6. Lila
    24 kwietnia 2015 / 9:31

    W weekend będzie moje… 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:50

      Super, proszę dać znać jak smakowało 🙂

  7. KrysiaK
    24 kwietnia 2015 / 15:14

    Świetny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:50

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  8. Marlena
    24 kwietnia 2015 / 20:00

    Na weekend idealne, bardzo dziękuję za inspirację, często korzystam z Twoich przepisów i zawsze się udają. Pozdrawiam Marlena 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:51

      Bardzo mi miło, dziękuję za tak pozytywny komentarz 🙂

  9. 24 kwietnia 2015 / 20:47

    Poproszę kawałek!

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:52

      Proszę się częstować 🙂

  10. Michalina
    25 kwietnia 2015 / 20:34

    WOW to dopiero ciacho i jeszcze dla alergików, czarujesz 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:09

      Dziękuję 🙂

  11. 26 kwietnia 2015 / 15:57

    bardzo fajne ciasto 🙂 i zawsze coś innego niż tradycyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Dziękuję, przyjemna i smaczna odmiana 🙂

  12. 1 maja 2015 / 13:07

    Wygląda smakowicie!!! Uwielbiam wszystkie czekoladowe ciasta. Twoje naprawdę zrobiło wrażenie! Mam ochotę na coś czekoladowego natychmiast!!!:) 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:15

      Również mam ogromną słabość do czekolady! 🙂 mam nadzieję, że ciasto Cię skusiło… 🙂

  13. Misia
    19 lutego 2017 / 23:26

    Ciasto jest przepyszne 🙂 mój mały alergik zachwycony ale my również bo w smaku nie odbiega od tych prawdziwie czekoladowych 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2017 / 23:41

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Dusia
    26 października 2017 / 12:55

    Pychotka znikneło błyskawicznie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2017 / 19:50

      Bardzo mi miło 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 + 9 =