Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 400 g startej cukini
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%

Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Przesypać do mokrych składników i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodać cukinie startą na małych oczkach tarty i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać silikonową łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć czekoladową masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 min.

Smacznego!

Inspiracja magazyn „Kuchnia” 2013

Komentarzy: 26

  1. Jagoda
    6 września 2016 / 11:28

    Wow to musi być pyszne 🙂 i ta łapka słodka 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 11:29

      Dziękuję 🙂 ciacho pyszne, jeśli lubisz czekoladowy smak gorąco polecam 🙂 a łapka słodka, choć trochę rozmazana, ale zdjęcie z telefonu… 😉

      • Jagoda
        6 września 2016 / 11:30

        What? jak Ty TAKIE zdjęcia robisz telefonem to ja nie mam pytań 😀

        • Marta
          Autor
          6 września 2016 / 11:30

          :)))) Dzięki!

  2. Inga
    6 września 2016 / 12:30

    Cudownie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:21

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kasia
    6 września 2016 / 13:02

    To mnie zaintrygowałaś, bo o cieście z cukinią jeszcze nie słyszałam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:21

      Polecam wypróbować, zabierałam się do niego 3 lata i żałuję, że tak długo zwlekałam 😉

  4. Milka
    6 września 2016 / 14:03

    Uwielbiam czekoladowe wypieki wiec na pewno się pokusze 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:22

      Daj znać jak smakowało 🙂

  5. Ewa
    7 września 2016 / 9:43

    Nie mogłam się oprzeć i już dziś delektuję się nim przy porannej kawce 🙂 Koleżanki z pracy nie wierzą, że z cukinią!!! nieziemska wilogotność lekkość no i te kawałeczki czekolady w środku…

    • Marta
      Autor
      7 września 2016 / 20:25

      Miło mi, że posmakowało 🙂 Sama mam do niego słabość 🙂

  6. Lena
    7 września 2016 / 14:55

    Super ciasto bardzo mi smakuje a cukini nie znosze 🙂

    • Marta
      Autor
      7 września 2016 / 20:24

      Wcale jej nie czuć prawda? 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2016 / 14:36

      Z dodatkiem wiśni na pewno też świetnie smakuje 🙂

  7. Tika
    8 września 2016 / 23:07

    Bardzo smaczne ciacho, rzeczywiście wilgotne ale jednocześnie lekkie choć to może dziwne połączenie 🙂 Jestem zachwycowna!!!

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:44

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  8. Nitka
    10 września 2016 / 22:29

    Super ciasto mocno mocno czekoladowe tak jak lubie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:41

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Ewa
    13 stycznia 2017 / 17:32

    Ciacho jest super a cukini zupełnie nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Ania
    9 października 2018 / 15:02

    A mozna to ciasto z maka owsiana?

    Dzieki – Ania

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:31

      Tak, będzie pasować 🙂 Co prawda jest charakterystyczna w smaku, więc można wymieszać ją częściowo np. z orkiszową, ale to ciasto jest tak intensywnie czekoladowe, że mąka nie powinna dominować 🙂

  11. Ania
    14 października 2018 / 0:05

    O mamo…poezja! ciasto istna PETARDA SMAKU :):):) mniam mniam

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 10:45

      Super, że posmakowało :))))

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 25 =