Ciasto czekoladowe z cukinią


    Do tego ciasta przymierzałam się od kilku lat : ) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem dyni i marchewki, bo są wilgotne i aromatyczne, więc wiedziałam, że cukinia również mnie nie zawiedzie. Do wypieków pasuje idealnie! Jest mało wyrazista w smaku, w cieście zupełnie niewyczuwalna, ale zapewnia nam idealną konsystencję dodatkowe witaminy i przede wszystkim ciasto nie jest za suche. Nie jest to mocno słodki wypiek, ale za to obłędnie czekoladowy! Miłośnicy smaku gorzkiej, wytrawnej czekolady na pewno pokochają je równie mocno jak ja i zapewniam, że domownicy nie odgadną co to za ciasto : ) Mój Mąż obstawiał, że to murzynek : ) Polecam!!!


    ciasto-czekoladowe-z-cukinia

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 400 g startej cukini
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%

Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Przesypać do mokrych składników i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodać cukinie startą na małych oczkach tarty i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać silikonową łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć czekoladową masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 min.

Smacznego!

Inspiracja magazyn „Kuchnia” 2013

Komentarzy: 26

  1. Jagoda
    6 września 2016 / 11:28

    Wow to musi być pyszne 🙂 i ta łapka słodka 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 11:29

      Dziękuję 🙂 ciacho pyszne, jeśli lubisz czekoladowy smak gorąco polecam 🙂 a łapka słodka, choć trochę rozmazana, ale zdjęcie z telefonu… 😉

      • Jagoda
        6 września 2016 / 11:30

        What? jak Ty TAKIE zdjęcia robisz telefonem to ja nie mam pytań 😀

        • Marta
          Autor
          6 września 2016 / 11:30

          :)))) Dzięki!

  2. Inga
    6 września 2016 / 12:30

    Cudownie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:21

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kasia
    6 września 2016 / 13:02

    To mnie zaintrygowałaś, bo o cieście z cukinią jeszcze nie słyszałam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:21

      Polecam wypróbować, zabierałam się do niego 3 lata i żałuję, że tak długo zwlekałam 😉

  4. Milka
    6 września 2016 / 14:03

    Uwielbiam czekoladowe wypieki wiec na pewno się pokusze 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:22

      Daj znać jak smakowało 🙂

  5. Ewa
    7 września 2016 / 9:43

    Nie mogłam się oprzeć i już dziś delektuję się nim przy porannej kawce 🙂 Koleżanki z pracy nie wierzą, że z cukinią!!! nieziemska wilogotność lekkość no i te kawałeczki czekolady w środku…

    • Marta
      Autor
      7 września 2016 / 20:25

      Miło mi, że posmakowało 🙂 Sama mam do niego słabość 🙂

  6. Lena
    7 września 2016 / 14:55

    Super ciasto bardzo mi smakuje a cukini nie znosze 🙂

    • Marta
      Autor
      7 września 2016 / 20:24

      Wcale jej nie czuć prawda? 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2016 / 14:36

      Z dodatkiem wiśni na pewno też świetnie smakuje 🙂

  7. Tika
    8 września 2016 / 23:07

    Bardzo smaczne ciacho, rzeczywiście wilgotne ale jednocześnie lekkie choć to może dziwne połączenie 🙂 Jestem zachwycowna!!!

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:44

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  8. Nitka
    10 września 2016 / 22:29

    Super ciasto mocno mocno czekoladowe tak jak lubie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:41

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Ewa
    13 stycznia 2017 / 17:32

    Ciacho jest super a cukini zupełnie nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Ania
    9 października 2018 / 15:02

    A mozna to ciasto z maka owsiana?

    Dzieki – Ania

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:31

      Tak, będzie pasować 🙂 Co prawda jest charakterystyczna w smaku, więc można wymieszać ją częściowo np. z orkiszową, ale to ciasto jest tak intensywnie czekoladowe, że mąka nie powinna dominować 🙂

  11. Ania
    14 października 2018 / 0:05

    O mamo…poezja! ciasto istna PETARDA SMAKU :):):) mniam mniam

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 10:45

      Super, że posmakowało :))))

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 11 =