Luty to miesiąc, kiedy zima szczególnie daje się we znaki i marzę już o cieplejszych dniach i mnogości świeżych warzyw i owoców. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką skutecznie przenosi mnie myślami do tych chwil i osładza trudny czas ; ) Jest pyszne, bardzo puszyste, długo zachowuje świeżość i idealnie wyrasta. Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26-28 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 150 g masła
- 200 ml mleka (temp. pokojowa)
- ziarenka z laski wanilii
- skórka starta z cytryny
- duża szczypta soli
- ulubione owoce (mogą być mrożone)
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Mąkę przesiać do misy (np. od miksera/robota kuchennego), zrobić wgłębienie. Dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz 50 ml letniego mleka. Delikatnie zamieszać dodane składniki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki, poza masłem i wyrabiać do połączenia (użyłam robota kuchennego). Masło roztopić, przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać kolejne 10 minut, do czasu aż ciasto będzie lśniące i dość luźne. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 60-90 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzeć palcami do powstania grudek.
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Zagnieść kilka razy i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać owocami, oprószyć kruszonką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Jeśli używacie owoców mrożonych do wyrośnięcia odstawić samo drożdżowe ciasto, a dopiero następnie posypać je minimalną ilością mąki ziemniaczanej, owocami i kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut. Uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, następnie wyjąć i zjadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami”
Czasem się czuję jakbyś mi w myślach czytała! siedzę z chorym synkiem w domu i właśnie drożdżowego nam potrzeba, więc działam 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakowało i życzę zdrówka 🙂
Drożdżówka jest świetna ciepła idealna ale schowałam pod ręcznik kuchenny i dzisiaj nadal świeżutka super do poranej kawki 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Ale pięknie Ci wyrosło …. u mnie brak ręki do drożdżowych 🙁
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Drożdżowe jest owiane „złą sławą”, ale polecam wypróbować, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂
Oooo uwielbiam Twoje drożdżowe i wszystkim rozdaję przepis na to z rabarbarem więc na pewno zrobię i ten 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 na samą myśl o rabarbarze już mi weselej 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂
Genialne cały dom pachnie i na jednym kawałku sie nie skończy 🙂
Autor
Super! 🙂
Pycha choc dla mnie mogłoby być nawet wiecej kruszonki :))))
Autor
Kruszonki nigdy za wiele 😉
Przepyszne smak dzieciństwa bo moja Babcia tez taka robiła 🙂
Autor
Zdecydowanie, babcine wypieki najlepsze 🙂
Piękne 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszne jemy jeszcze gorące oby brzuchy nie bolały :)))))))
Autor
U mnie Mama też się zawsze o to obawiała, ale nigdy nie bolały 😉 Smacznego!
Pyszne dzieci zachwycone i dorośli też się załapali 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Mi też marzy się już lato, póki co ratuję się tym co mam w zamrażalce. Wspaniała drożdżówka, super wyrosła 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 U mnie już niestety zapasy prawie wykończone 😉
Przepyszne znika w mig 🙂
Autor
Super, to bardzo dobre wieści 🙂
Przepyszne ciacho bardzo puszyste i nie za suche a często drożdżowe takie mi wychodziło 🙂
Autor
Jednym słowem drożdżowe odczarowane 😀
Wyszło super kolejny sprawdzony przepis z Pani strony:)
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zdjęcia tak mnie skusiły że musiałam zrobić 🙂 ciasto wyszło dokładnie tak imponujące jak u Ciebie jest pyszne i łatwe 🙂
Autor
Super, ono nawet lepiej smakuje niż wygląda 😀
Pycha kolejny przepis na medal 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
Zrobiłem jest 1:42 środa, wygląda jak milion dolarów , dzięki za przepis
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Rewelacyjne ciasto smak dzieciństwa 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Pierwszy raz będę robić ciasto drożdżowe i padło na Twój przepis, bo wygląda obłędnie! 😀 Czy jeśli nie mam robota kuchennego mogę wyrabiać ciasto ręcznie? Uda się ? 😉
Autor
Pewnie, że się uda 🙂 drożdżowe ciasto potrzebuje tylko trochę cierpliwości, ale jest to całkiem przyjemne i relaksujące, a efekt pyszny 🙂
Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i dodam, że ciasta ogólnie raczej mi się nie udają 😉 Wyszła PRZEPYSZNA! Cała rodzina zachwycona, bo żadnej kobiecie u nas ciasta drożdżowe nie wychodzą 🙂 Nie jest sucha, wyrosła tak jak na zdjęciach i ten zapach! Czuję się zachęcona do wypieków i od teraz będę korzystać tyko z Twoich przepisów 🙂 ps: nie mam miksera, więc robiłam ręcznie 🙂
Autor
Ogromnie mi miło i gratuluję odczarowania drożdżowego ciasta 🙂 Pozdrawiam 🙂
To drożdżowe to obłęd jest. Teraz jak próbuję czyjegoś drożdżowego ciasta to porównuję je z tym. Robiła je już z 5 razy i wychodzi cudne 🥰
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂