Ciasto dyniowe z kruszonką

Dzięki uprzejmości mojej koleżanki Ewy i jej mamy, sezon na dynię trwa u mnie nadal – dziękuję : ) Jak wiecie wolę ją zdecydowanie w wypiekach niż wytrawnych daniach i tym razem postawiłam na dyniowe ciasto z kruszonką. Ciasto jest mocno aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów. Przepis podejrzany w Smakach życia, z moimi modyfikacjami. Pamiętajcie, aby przed pieczeniem składniki były w temp. pokojowej : ) Polecam!


Ciasto dyniowe

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 100 g cukru trzcinowego

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i szybko zagnieść ciasto, tak aby uzyskać sypkie okruszki. Przełożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×23 cm):

  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g (2/3 szklanki) gęstego puree z dyni
  • 150 ml maślanki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Mąkę przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać. Orzechy włoskie posiekać. Rodzynki oprószyć łyżeczką mąki, wymieszać. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając, a następnie wmieszać puree z dyni. Patiami dodawać mąkę na przemian z maślanką, a na koniec orzechy z rodzynkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią przygotowaną masę. Na wierzchu posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50-55 minut.

Smacznego : )


Ciasto dyniowe z orzechami


Korzenne przysmaki

Komentarzy: 20

  1. 1 grudnia 2014 / 21:01

    oj, Kochanaaa, wygląda przepięknie, do tego kawa i dziękuję:)
    piękny widelec <3

  2. 2 grudnia 2014 / 10:16

    Obłęd! Na dodatek przepełnione zdrowiem:)

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2014 / 14:58

      Dokładnie, smacznie i całkiem zdrowo 😀

  3. 2 grudnia 2014 / 23:26

    Mamy nadzieję, że dynia z naszego ogródka smakowała 😀 Pozdrawiam 🙂 Ewa & Jola 😀

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2014 / 12:36

      Pyszna!!! bardzo dziękuję :D:D

  4. 3 grudnia 2014 / 18:09

    Mniam, wygląda znakomicie 🙂
    Też uwielbiam dynię na słodko 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2014 / 21:14

      Polecam, idealne, jesienno-zimowe ciasto 🙂

  5. 7 grudnia 2014 / 19:09

    świetne ciacho! 🙂 od razu kojarzy się z jesienia 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2014 / 11:46

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  6. Anusia
    10 grudnia 2014 / 9:29

    Pyszne ciasto! piekłam już dwa razy ostatnio dodałam daktyle zamiast rodzynek, polecam taką modyfikację 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:23

      Bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu 🙂 Przy najbliższej okazji pewno wypróbuję z Twoimi modyfikacjami 🙂

  7. Martyna
    3 października 2016 / 14:45

    Wspaniałe! 🙂 udało się choć rzadko za ciasta się zabieram bo zdolności moje żadne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:25

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Mam nadzieję, że zachęci Cię do kolejnych wypieków!

  8. Ola
    4 października 2016 / 16:15

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:09

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Iwona
    4 października 2016 / 20:44

    Super ciasto 🙂 już w zeszłym roku upiekłam je z Twojego przepisu i zagościło u nas na stałe 🙂 takie jesienne smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:10

      Bardzo mi miło, że dołączyło do stałego repertuaru 🙂 dynia jest wyjątkowa 🙂

  10. Zuza
    8 stycznia 2017 / 2:07

    Przepyszne i proste dzieki za kolejny super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:17

      Bardzo proszę 🙂 fajnie, że posmakowało 🙂

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 15 =