Ciasto dyniowo-miodowe

Przepyszne, wilgotne ciasto dyniowo-miodowe z orzechami i kremem na bazie mascarpone, wprost rozpływa się w ustach : ) To prawdziwa kwintesencja jesieni, więc mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do jego przygotowania : ) Polecam!!!


Ciasto miodowo dyniowe przepis

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki puree z dyni 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką dolewać olej, a następnie miód. Zmiksować do połączenia się składników, a następnie dodać puree z dyni i ponownie krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie odciąć wierzch ciasta z górką, pokruszyć i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 3 równe blaty.

Dobrze schłodzone z mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć do wykończenia blatów i kremu. Wierzch ciasta udekorować okruszkami. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej całą noc.

Smacznego!


Ciasto z dynią miodem i orzechami


Dyniowe ciasto z kremem mascarpone przepis


Ciasto miodowo-dyniowe z orzechami


Dyniowe ciasto z kremem mascarpone


Ciasto z dynią i orzechami przepis

Inspiracja


Warzywa dyniowate 2018

Komentarzy: 44

  1. Aga
    20 października 2018 / 10:29

    Ale cudo!!!

    • Marta
      Autor
      21 października 2018 / 0:00

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    20 października 2018 / 11:23

    kocham Cie kobieto za te wypieki, kolejne cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:59

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  3. Kinia
    20 października 2018 / 12:28

    Wygląda idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:59

      Dziękuję 🙂

  4. Mela
    20 października 2018 / 13:23

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:58

      🙂 🙂 🙂

  5. Nadia
    20 października 2018 / 14:09

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:58

      Super 🙂 🙂 🙂

  6. Ania
    20 października 2018 / 14:22

    Jest już w piecu oby i mi taki ładny wyszedł 🙂

    • Ania
      20 października 2018 / 17:21

      Cudowny!!!!!!!!

      • Marta
        Autor
        20 października 2018 / 23:58

        Super, że przypadł do gustu <3

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:58

      Trzymam kciuki, musi się udać!

  7. Nora
    20 października 2018 / 18:09

    Super i ciasto idealnie wilgotne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:58

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Dorota Skalowska
    20 października 2018 / 18:42

    Jest i u nas 🙂 bardzo fajne ciacho proste do zrobienia a wyglada jak najlepszy torcik polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:57

      Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

  9. Marta
    20 października 2018 / 21:04

    Najpierw ubić śmietanę i dodać mascarpone, czy wszystko na raz miksować?

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:56

      Wszystko razem 🙂

  10. 21 października 2018 / 10:02

    Rewelacyjne ciasto! Pod wieloma względami :). Dziękuję za dołączenie do mojej dyniowatej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    • Marta
      Autor
      22 października 2018 / 14:00

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  11. Majka
    21 października 2018 / 10:05

    W ten weekend zrobiłam sernik dyniowy, w kolejny musi być to ciacho 😍

    • Marta
      Autor
      22 października 2018 / 14:00

      Polecam, a sernik też zawsze jest dobrym pomysłem 😉

  12. Alicja
    21 października 2018 / 10:48

    Przepyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      22 października 2018 / 13:59

      Super, że posmakowało 🙂

  13. an2405
    21 października 2018 / 22:20

    Przepiękne! Tyle smakowitych, jesiennych warstw <3 W tym roku szaleję za przepisami z dynią, więc grzech go nie spróbować w najbliższym czasie!

    • Marta
      Autor
      22 października 2018 / 13:59

      Dziękuję 🙂 Koniecznie wypróbuj, to jedno z pyszniejszych dyniowych ciast, a piekłam sporo 😀 Pozdrawiam 🙂

  14. Anja
    22 października 2018 / 15:50

    Ojeju….i kolejne ciacho do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
    I do tego dynia ktora uwielbiam:):)

    • Marta
      Autor
      23 października 2018 / 0:02

      Co tu dużo mówić dynia do wypieków jest idealna, więc ciacho gorąco polecam 🙂

  15. Anja
    22 października 2018 / 15:53

    Ojeju… kolejne ciasto do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
    Plus Dynia ktora uwielbiam :):)

    • Marta
      Autor
      23 października 2018 / 0:02

      🙂 🙂 🙂

  16. Lili
    22 października 2018 / 20:15

    Wspaniałe ciasto kolejnego dnia jeszcze nawet zyskało na smaku 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2018 / 0:03

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  17. Dorota78
    23 października 2018 / 10:57

    Hit pani Marto Hit. Upiekłam na zwykłej blaszce, bo córcia miała przynieść ciacho na szkolną uroczystość i wszyscy prosili o przepis. Kolejny udany wypiek od Pani wcześniej furorę zrobiła Malinowa Chmurka.

    • Marta
      Autor
      23 października 2018 / 23:14

      Bardzo się cieszę, że ciasto okazało się takim sukcesem wśród znajomych 🙂 Pozdrawiam 🙂

  18. Ola
    24 października 2018 / 19:56

    Zachecona komentarzami upieklam i udalo sie jestem szczesliwa bo zazwyczaj w moim repertuarze tylko ciasta bez pieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:27

      Ogormnie się cieszę i gratuluję kolejnego kroku w świat wypieków 🙂

  19. Agnes
    20 listopada 2018 / 15:22

    Ciasto jest rewelacyjne super na tort! mam co roku problem na jesienne torty dla mego taty bo nie ma świeżych owoców a ten był ekstra tatko zachwycony 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2018 / 2:36

      Ogromnie się cieszę, pozdrowienia dla Taty 🙂

  20. Nora
    4 grudnia 2018 / 14:24

    Przepyszne nie mamy go dość a piekłam już dwie soboty pod rząd 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:50

      Jak mi miło 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

  21. asiulek
    4 stycznia 2019 / 19:44

    Jeden z lepszych jakie jadałam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:26

      Super, bardzo mi miło 🙂

Pozostaw odpowiedź asiulek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 20 =