Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g zimnego masła posiekanego na kawałki
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, wyrównać palcami. Przełożyć do lodówki na ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na malinową warstwę:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 3 galaretki malinowe
- 900 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami*. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć do lodówki do czasu aż stężeje.
*Jeśli używacie mrożonych malin, owoce ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać tężejącą galaretką
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę i wyrównać.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałów
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Film z przygotowania:
Po więcej inspiracji zapraszam ma mój Instagram
Ciasto jest idealne bardzo dziękuję ❤️
Autor
Super <3
Wspaniały wypiek maliny dałam mrożone a na gore pominęłam mascarpone bo nie mogłam dostać u mnie w miejscowości ale udało sie utrzymać beze mimo to dziękuję za porady.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Tego ciasta nigdy nie mam dość, ostatnio zrobiło furorę na święta więc teraz będzie powtórka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, u nas też na pewno będzie 🙂
Przepyszne ciasto!!! Wygląda na bardzo skomplikowane ale skoro ja upiekłam z powodzeniem to na pewno każdemu wyjdzie 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂
Wygląda super, akurat szukam czegoś nowego na urodziny syna. Wykorzystam i dam znać jak wyszło 🙂
Autor
Super, smacznego i będę czekać na wiadomość 🙂
Przepyszne ciasto i wyszło mi a nie mam talentu do pieczenia 🙂 goście zachwyceni 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam, dno blachy wysmarować masłem, na to masło papier do pieczenia i na papier ubite białka🤷 dobrze zrozumiałam?
Autor
Tak 🙂
Cudowne ciasto ❤️ Piekłam juz drugi raz na kiermasz do córki i zebrałam same pochwały 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacja na święta było naszym numerem jeden 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wszyscy w moim domu szaleją za tym ciastem!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto rewelacja!!! Z początku wydawało mi się na bardzo skomplikowane ale przyrządziłam i dzieciaki zjadły w momencie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 ono rzeczywiście wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory 🙂
Witam. Czy smietanki ma być 500 ml, czy 500 g? Dziękuję.
Autor
Witam 🙂 500 ml, tak jak w przepisie 🙂
Czy w piekarniku gazowym jakoś inaczej piec beze ? Czy tak jsk w przepisie ?
Autor
Niestety nie piekłam nigdy w piekarniku gazowym, więc nie wiem 🙁
Jest różnica temperatury taka jak jest podana w piekarniku elektrycznym to w gazowym chyba ma być vwyzsza bo gaz grzeje słabiej od prądu ale najlepiej sprawdzić na gogle jak jest dokładnie na pewno nie jest taka sama temp. w obu piekarnikach
Wspaniale sie udało dzięki nie został nawet okruszek 🙂
Autor
Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂
Najlepsze ciasto bardzo dziękuję za przepis 🙂
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
jaki jest całkowity czas przygotowania ciasta?
Autor
Niestety nie sprawdzałam, zależy to od wielu czynników np. czasu tężenia galaretki, który jest dość indywidualny 😉
Najlepsze z najlepszych ❤️❤️❤️
Autor
Super 🙂
Czy miksuje się śmietanę prosto z kartonika z serkiem mascarpone czy najpierw ubić śmietanę i dodawać mascarpone?
Autor
Całość razem, oba produkty (mascarpone i kremówka) muszą być dobrze schłodzone 🙂
Ciasto jest cudowne !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
A nie lepiej blachę wylepic od razu ciastem i włożyć ją do lodówki do schłodzenia? Wydaje mi się że może być łatwiej niż rozwałkowywac później już pewnie twardawe ciasto.
Autor
Można również tak zrobić 🙂
Czy maliny należy najpierw rozmrozić?
Autor
Nie, nie rozmrażamy 🙂 jest z nimi o tyle łatwiej, że galaretka momentalnie zastyga, więc to przy okazji oszczędność czasu 🙂 Mrożone maliny można ułożyć na cieście i później zalać letnią galaretką, lub ciepłą zmieszać z mrożonymi owocami i bardzo szybko przełożyć na ciasto 🙂
Właśnie też robię to ciasto mam nadzieję że wyjdzie robię pierwszy raz😄torty bezowe nauczyłam się piec więc to chyba też.Pozdrawiam
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne ciasto!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo udany przepis, najlepszy, do zrobienia nie jeden raz, wyszło przepysznie:)
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Ciasto jest pyszne robiłam juz kilka ale z tej strony wymiata 👍🏻
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszne wyszło za pierwszym razem a mam dwie lewe do pieczenia 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Witam, mam pytanie odnośnie bezy po co smarować blaszkę masłem i przykładać ją papierem do pieczenia??? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i bardzo mnie to ciekawi… Pozdrawiam i czekam na odp
Autor
Po to, aby papier do pieczenia trzymał się nieruchomo blachy i się nie zsuwał 🙂 Proszę zwrócić uwagę, że bezę pieczemy na blasze, która jest odwrócona do góry nogami, stąd taki zabieg 🙂
Przepyszne ciasto i bardzo podzielne 🥰
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
W składnikach na kruche ciasto nie ilości masła. Lecz jest jeśli chodzi o kroki przygotowania. Błąd czy moja dla interpretacja? Kruchego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam, dlatego pytam. Pozdrawiam
Nieważne, zamiast masła przeczytałam mleka haha
Autor
To się wyjaśniło 😀
Autor
Masło jest podane na pierwszym miejscu w składnikach 😉
Super jest to ciasto bardzo polecam
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
A Cup mogee to na biszkopcie zornig🤔
Autor
Tak 🙂
Przepraszam nie zauwazylam ze zle jest napisane.Chodzi mi czy mozna go na biszkopcie zrobic 🤔
Autor
Oczywiście 🙂
Zrobiłam dzisiaj ciasto ale niestety chyba coś nie tak jest z tym kremem bo jest dosyć płynny a zrobiłam według przepisu😔😔 zostawiam je do jutra w lodowce może się ściśnie😔😔
Autor
Być może za krótko Pani ubijała? Masa powinna od razu być gęsta 🙁
Przepyszne, polecam 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Wspaniałe ciasto trzymałam się dokładnie przepisu i wyszło pyszne 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂