Nie mogę uwierzyć, ale właśnie dziś blog kończy 10 lat! Wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowego ciasta jakim jest Malinowy Wulkan. Obłędnie czekoladowe ciasto, bez dodatku grama mąki, co czyni je idealnym również dla osób wystrzegających się glutenu, przypomina bardzo lubiane przez Was szwedzkie ciasto Kladdkaka. Dodatkiem dopełniającym całości są świeże maliny i kokosowy krem na bitej śmietanie. Czego chcieć więcej? ; ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica 20 cm):
- 85 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady (min 70%, można częściowo zastąpić mleczną)
- 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 140 g drobnego cukru do wypieków
Masło roztopić na niewielkim ogniu. Dodać drobno posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładki, czekoladowy sos. Jedno jajko, 3 żółtka i 70 g cukru dokładnie zmiksować na jasną puszystą masę (może to zająć kilka minut w zależności od miksera). Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas miksując na średnich obrotach. Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, dodać pozostałe 70 g cukru i zmiksować do uzyskania gładkiej, lśniącej piany (cukier powinien się całkiem rozpuścić i nie być wyczuwalny, gdy rozcieramy pianę między palcami). Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto po wyjęciu zapada się, na środku utworzy się wgłębienie.
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków lub płatków kokosowych
- 200 – 250 g świeżych malin
Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przestudzone ciasto delikatnie oddzielić od brzegów formy (chrupiąca skorupka łatwo się kruszy). Na środku ułożyć maliny, przykryć kokosowym kremem.
Smacznego!
Nowa strona jest przepiękna! nie wiedziałam że to już 10 lat ale tym bardziej z całego serca Ci gratuluję, odkąd poznałam Twój blog jestem wierną fanką i zawsze wszystko mi stąd wychodzi więc nie boję się w ciemno korzystać. Podziwiam Twoją wytrwałość i na pewno przed Tobą kolejne wspaniałe 10 lat albo i więcej. Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, serdecznie dziękuję i uśmiecham się od ucha do ucha 🙂
Ach i nie mogę nie wspomnieć o tym cieście… jak zobaczyłam zdjęcie od razu pomyślałam o Twojej Kladdace którą uwielbiam i chyba różni się tylko dodatkiem kawy w składzie, z malinami i kremem na pewno smakuje wybornie 🙂
Autor
Tak, równie pyszne jak Kladdkaka 😀
Gratulacje ciasto wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Cudowne ciasto, cudowne zdjęcia i cudowna nowa odsłona bloga 😍 Życzę kolejnych smakowitych lat na blogu 👍
Autor
Jak mi miło, dziękuję :* 🙂 Cieszę się, że strona się podoba, w nowej odsłonie, zwłaszcza, że zmiana ostatnio pochłonęła sporą część czasu 🙂
Przepięknie!!! Nowy blog rewelacja i zdjęcia w plenerze wow wow wow 🙂
Autor
Ogromnie dziękuję 🙂
Nazwa przyciąga wzrok 😀 Świetny pomysł na ciasto!
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować, prosto i pysznie 🙂
Ciasto piękne ale nowa strona powala zmiana na plus 🙂
Autor
Dziękuję! 🙂
Ciasto jest cudowne, trochę podobne do brownies ale jednak nie to samo pycha!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha nie jestem mocno ciastowa, ale całe poszło u nas w jeden dzień !!!
Autor
Najlepsza rekomendacja 😉 pozdrawiam 🙂
Rewelacja idealne połaczenie 🙂 kto się waha polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ciasto wyszło wspaniałe polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Cudowne ciacho pozdrawiam 🙂