Ciasto Malinowy Wulkan

Nie mogę uwierzyć, ale właśnie dziś blog kończy 10 lat! Wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowego ciasta jakim jest Malinowy Wulkan. Obłędnie czekoladowe ciasto, bez dodatku grama mąki, co czyni je idealnym również dla osób wystrzegających się glutenu, przypomina bardzo lubiane przez Was szwedzkie ciasto Kladdkaka. Dodatkiem dopełniającym całości są świeże maliny i kokosowy krem na bitej śmietanie. Czego chcieć więcej? ; ) Polecam!!!

Ciasto Malinowy Wulkan

Składniki na ciasto (tortownica 20 cm):

  • 85 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady (min 70%, można częściowo zastąpić mleczną)
  • 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 140 g drobnego cukru do wypieków

Masło roztopić na niewielkim ogniu. Dodać drobno posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładki, czekoladowy sos. Jedno jajko, 3 żółtka i 70 g cukru dokładnie zmiksować na jasną puszystą masę (może to zająć kilka minut w zależności od miksera). Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas miksując na średnich obrotach. Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, dodać pozostałe 70 g cukru i zmiksować do uzyskania gładkiej, lśniącej piany (cukier powinien się całkiem rozpuścić i nie być wyczuwalny, gdy rozcieramy pianę między palcami). Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto po wyjęciu zapada się, na środku utworzy się wgłębienie.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków lub płatków kokosowych
  • 200 – 250 g świeżych malin

Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przestudzone ciasto delikatnie oddzielić od brzegów formy (chrupiąca skorupka łatwo się kruszy). Na środku ułożyć maliny, przykryć kokosowym kremem.

Smacznego!

Ciasto czekoladowe z malinami
Najlepsze ciasto czekoladowe przepis
Ciasto Malinowy Wulkan bez glutenu
Ciasto czekoladowe bez mąki
Malinowy wulkan ciasto

Inspiracja

Komentarzy: 22

  1. Aga
    31 lipca 2019 / 16:05

    Nowa strona jest przepiękna! nie wiedziałam że to już 10 lat ale tym bardziej z całego serca Ci gratuluję, odkąd poznałam Twój blog jestem wierną fanką i zawsze wszystko mi stąd wychodzi więc nie boję się w ciemno korzystać. Podziwiam Twoją wytrwałość i na pewno przed Tobą kolejne wspaniałe 10 lat albo i więcej. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 11:56

      Bardzo mi miło, serdecznie dziękuję i uśmiecham się od ucha do ucha 🙂

  2. Aga
    31 lipca 2019 / 16:07

    Ach i nie mogę nie wspomnieć o tym cieście… jak zobaczyłam zdjęcie od razu pomyślałam o Twojej Kladdace którą uwielbiam i chyba różni się tylko dodatkiem kawy w składzie, z malinami i kremem na pewno smakuje wybornie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 11:56

      Tak, równie pyszne jak Kladdkaka 😀

  3. Isia
    31 lipca 2019 / 17:21

    Gratulacje ciasto wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 11:57

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Majka
    31 lipca 2019 / 18:11

    Cudowne ciasto, cudowne zdjęcia i cudowna nowa odsłona bloga 😍 Życzę kolejnych smakowitych lat na blogu 👍

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 11:59

      Jak mi miło, dziękuję :* 🙂 Cieszę się, że strona się podoba, w nowej odsłonie, zwłaszcza, że zmiana ostatnio pochłonęła sporą część czasu 🙂

  5. Nora
    31 lipca 2019 / 21:19

    Przepięknie!!! Nowy blog rewelacja i zdjęcia w plenerze wow wow wow 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Ogromnie dziękuję 🙂

  6. 31 lipca 2019 / 23:54

    Nazwa przyciąga wzrok 😀 Świetny pomysł na ciasto!

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Dziękuję i polecam wypróbować, prosto i pysznie 🙂

  7. Misia
    1 sierpnia 2019 / 0:53

    Ciasto piękne ale nowa strona powala zmiana na plus 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Dziękuję! 🙂

  8. Dusia
    1 sierpnia 2019 / 17:19

    Ciasto jest cudowne, trochę podobne do brownies ale jednak nie to samo pycha!

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:24

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Jagoda
    2 sierpnia 2019 / 10:55

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha nie jestem mocno ciastowa, ale całe poszło u nas w jeden dzień !!!

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:44

      Najlepsza rekomendacja 😉 pozdrawiam 🙂

  10. Mia
    6 sierpnia 2019 / 12:11

    Rewelacja idealne połaczenie 🙂 kto się waha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Róża
    25 września 2019 / 16:06

    Ciasto wyszło wspaniałe polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:36

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 15 =