Uwielbiam ciasto marchewkowe zwłaszcza z dodatkiem pysznej, kremowej polewy : ) Niestety pomimo marchewki w składzie, ten smakowity klasyk kojarzy się zazwyczaj z dużą dawką „pustych” kalorii i wydaje się być nieosiągalny dla osób dbających o racjonalne odżywianie. Na szczęście mam dla Was przepis, który zawiera same zdrowe składniki, bez glutenu, mąki pszennej i cukru. Można jeść bez wyrzutów sumienia : ) Polecam!!
- 200 g marchewki
- 100 g ananasa (może być mrożony)
- 2 jajka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 25 g mąki ryżowej*
- 25 g mąki gryczanej*
- 25 g mąki kokosowej*
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g orzechów pekan, posiekanych
- 25 g wiórków kokosowych
Składnik i na polewę:
- 1 opakowanie naturalnego serka do kanapek o dobrym składzie
- 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
Marchew i ananasa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka ubić na jasną, puszystą masę, dodać syrop klonowy, zmiksować. Olej kokosowy roztopić, przestudzony wlewać cienkim strumieniem do jajecznej masy, cały czas miksując. Dodać marchewkę z ananasem, wymieszać szpatułką. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi. Przełożyć do marchewkowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 50 minut. Przestudzić.
Serek wymieszać z syropem klonowym, udekorować ciasto. Wierzch można posypać cynamonem.
Smacznego!
* Mąki można dowolnie mieszać, będzie pasować również mąka ziemniaczana i owsiana.
Pysznie wygląda na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Już niebawem i docenię ten przepis szczególnie 😊 Skład rewelacja!
Autor
Ooo będziesz wykluczać gluten z diety? 🙂 Na szczęście zamienniki też pyszne 🙂
świetna propozycja, pycha!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Jest pyszne zamiast syropu klonowego dałam miód ale do marchewki a nie jajek i tez wyszło super 🙂
Autor
Super! 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂
Czy można zmielić migały na mąkę razem z płatkami owsianymi?
Autor
Oczywiście 🙂
Poporoszę kawałek do kawki 🙂
Autor
Proszę się częstować 😉
Nie nie, będę musiała bardziej uważać na to co jem a to ciasto jest super 😉 I pomyśleć, że pierwszy posiłek to będzie kleik 😉
Autor
A to już chyba się domyślam co nadchodzi 🙂 🙂 trzymam kciuki!
Dziękuję, zostało jeszcze sporo czasu 😉 Skuszę się na to ciasto dużo szybciej 😋
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Wyszło super 😋 Miła odmiana wersji tradycyjnej 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 🙂 🙂
Wyszło pyszne!!!! bardzo aromatyczne słodziutkie od ananasa i lekko wilgotne mniam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
wspaniałe ciasto w sam raz na jesień i do tego zdrowe 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pysznie wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Super ciasto dzieki za inspiracje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pysznie wyszło 🙂
Autor
Super 🙂 🙂
Mniam fajnie że zdrowe jedzenie nie musi smakowac jak styropian 😉 będę na pewno piec ponownie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂 moje pierwsze podejście do takiej wersji i na pewno wrócę po więcej 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Witam. Czy mogę dodać miód zamiast syropu klonowego?
Autor
Tak 🙂