Kontakt

blog kulinarny

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Uwielbiam ciasto marchewkowe ; ) Mogłabym je jeść codziennie, choć moi domownicy raczej by na to nie przystali, bo cenią większą różnorodność ; ) Dzisiejsza propozycja to wersja nie tylko bez glutenu, ale również w zdrowszej odsłonie bez dodatku masła, cukru i białej mąki. Co tu dużo pisać jest pyszna, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam! 


Ciasto-marchewkowe

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • 100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 125 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
  • 125 ml oleju kokosowego

Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ananasa zmiksować blenderem na mus. Dodać do startej marchewki wraz z jednym jajkiem, wymieszać łyżką. (Opcjonalnie można dodatkowo dodać do ciasta także kawałki świeżego ananasa).

W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, zmielone migdały, cynamon, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, sól morską. Dodać orzechy i wiórki, ponownie wymieszać.

Dwa pozostałe jajka ubić na jasną, prawie białą puszystą masę (około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem dodawać syrop klonowy, nadal miksując na najwyższych obrotach (ok. 5 minut). Na koniec dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, cały czas miksując. Do tak otrzymanej masy dodać zawartość miski z marchewką, delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i ponownie bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec ok. 45 minut do suchego patyczka.

Składniki na polewę:

  • 125 g serka Philadelphia
  • 2 łyżki syropu klonowego

Całość zmiksować przez około 2-3 minuty. Posmarować upieczone i przestudzone ciasto.

Smacznego!


Ciasto-marchewkowe-najlepsze


Ciasto-marchewkowe-bezglutenowe

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 marca, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta z kremem, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Gonia

    Będzie na Wielkanoc 🙂 Bardzo Ci dziękuję za przpeisy bez glutenu! ratujesz mi słodkie święta 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło to słyszeć/czytać 🙂

  2. Martyna

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka

    Na pewno pyszniutkie 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Jak to stwierdził mój Mąż “nie czuć, że zdrowe” 😉

  4. Martyna

    Chętnie wypróbuję, brzmi pysznie choć gluten mi nie wadzi 🙂

    1. Marta

      Osobiście mi również gluten nie przeszkadza, bo na szczęście nie odczuwam po nim żadnych dolegliwości (biała mąka zawsze będzie najpyszniejsza :), ale dużo moich znajomych nawet w przypadku braku jego nietolerancji podąża za modą na wszystko co bezglutenowe, więc staram się to uszanować, kiedy ich goszczę 🙂 a ciasto pyszne 🙂

  5. Mirka

    Przepyszne jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  6. Kasia. P.

    Super ciacho, zdrowe i pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Mirka

    Chłodzi się w lodówce przed jutrem, a ja życzę już teraz Wesołych Swiąt! dziękuje za cały trud i pomoc osobom, ktore jak ja dopiero poznają wszystkie tajniki :)))

    1. Marta

      Bardzo dziękuję takie komentarze to najlepsza nagroda 🙂 Również życzę Wesołych i smacznych Świąt 🙂

  8. lubię wszelkie zdrowsze zamienniki, a do ciasta marchewkowego mam słabość 🙂

    1. Marta

      To zupełnie tak jak ja 🙂 🙂

  9. Wygląda świetnie 🙂 No i nie zrujnuje diety. Bardzo ciekawy przepis – będę musiał wypróbować. Takimi przepisami pokazujesz, że można jeść zdrowo i zarazem dobrze 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 mam nadzieję, że spróbujesz i będzie smakowało, na szczęście zdrowo już nie znaczy nudno i mało smacznie 🙂

  10. Bardzo ładnie podana propozycja a do tego bez glutenu! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Asia

    Jadłam dzisiaj bardzo podobne ciasto i przeszło one moje najśmielsze oczekiwania 🙂 Mam pytanko czy syrop klonowy w polewie można zastąpić miodem? I czy krem dobrze się zachowuje na cieście?

    1. Marta

      Można zastąpić miodem lub syropem z agawy 🙂 Krem dobrze się zachowuje, nie spływa z ciasta, całość oczywiście przechowujemy w lodówce 🙂

      1. Asia

        Dziękuję bardzo! Miło, że dzielisz się z nami i ze światem swoimi najlepszymi przepisami 🙂 Teraz pozostało tylko wcielić tą teorię w praktykę 😉

        1. Marta

          To mi jest miło, że mogę się nimi dzielić 🙂 Smacznego :)))

  12. Jagoda

    Przepyszne dzieki za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top