Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Uwielbiam ciasto marchewkowe ; ) Mogłabym je jeść codziennie, choć moi domownicy raczej by na to nie przystali, bo cenią większą różnorodność ; ) Dzisiejsza propozycja to wersja nie tylko bez glutenu, ale również w zdrowszej odsłonie bez dodatku masła, cukru i białej mąki. Co tu dużo pisać jest pyszna, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam! 


Ciasto-marchewkowe

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • 100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 125 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
  • 125 ml oleju kokosowego

Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ananasa zmiksować blenderem na mus. Dodać do startej marchewki wraz z jednym jajkiem, wymieszać łyżką. (Opcjonalnie można dodatkowo dodać do ciasta także kawałki świeżego ananasa).

W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, zmielone migdały, cynamon, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, sól morską. Dodać orzechy i wiórki, ponownie wymieszać.

Dwa pozostałe jajka ubić na jasną, prawie białą puszystą masę (około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem dodawać syrop klonowy, nadal miksując na najwyższych obrotach (ok. 5 minut). Na koniec dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, cały czas miksując. Do tak otrzymanej masy dodać zawartość miski z marchewką, delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i ponownie bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec ok. 45 minut do suchego patyczka.

Składniki na polewę:

  • 125 g serka Philadelphia
  • 2 łyżki syropu klonowego

Całość zmiksować przez około 2-3 minuty. Posmarować upieczone i przestudzone ciasto.

Smacznego!


Ciasto-marchewkowe-najlepsze


Ciasto-marchewkowe-bezglutenowe

Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Gonia
    23 marca 2016 / 11:37

    Będzie na Wielkanoc 🙂 Bardzo Ci dziękuję za przpeisy bez glutenu! ratujesz mi słodkie święta 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 22:12

      Bardzo mi miło to słyszeć/czytać 🙂

  2. Martyna
    23 marca 2016 / 15:53

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 22:13

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    23 marca 2016 / 20:59

    Na pewno pyszniutkie 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 22:14

      Jak to stwierdził mój Mąż “nie czuć, że zdrowe” 😉

  4. Martyna
    23 marca 2016 / 23:37

    Chętnie wypróbuję, brzmi pysznie choć gluten mi nie wadzi 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 22:17

      Osobiście mi również gluten nie przeszkadza, bo na szczęście nie odczuwam po nim żadnych dolegliwości (biała mąka zawsze będzie najpyszniejsza :), ale dużo moich znajomych nawet w przypadku braku jego nietolerancji podąża za modą na wszystko co bezglutenowe, więc staram się to uszanować, kiedy ich goszczę 🙂 a ciasto pyszne 🙂

  5. Mirka
    24 marca 2016 / 20:24

    Przepyszne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 22:18

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  6. Kasia. P.
    24 marca 2016 / 23:54

    Super ciacho, zdrowe i pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2016 / 1:02

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Mirka
    25 marca 2016 / 20:23

    Chłodzi się w lodówce przed jutrem, a ja życzę już teraz Wesołych Swiąt! dziękuje za cały trud i pomoc osobom, ktore jak ja dopiero poznają wszystkie tajniki :)))

    • Marta
      Autor
      26 marca 2016 / 0:17

      Bardzo dziękuję takie komentarze to najlepsza nagroda 🙂 Również życzę Wesołych i smacznych Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 11:38

      To zupełnie tak jak ja 🙂 🙂

  8. 31 marca 2016 / 15:24

    Wygląda świetnie 🙂 No i nie zrujnuje diety. Bardzo ciekawy przepis – będę musiał wypróbować. Takimi przepisami pokazujesz, że można jeść zdrowo i zarazem dobrze 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2016 / 22:22

      Bardzo dziękuję 🙂 mam nadzieję, że spróbujesz i będzie smakowało, na szczęście zdrowo już nie znaczy nudno i mało smacznie 🙂

  9. 29 kwietnia 2016 / 15:09

    Bardzo ładnie podana propozycja a do tego bez glutenu! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:35

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Asia
    30 maja 2016 / 21:05

    Jadłam dzisiaj bardzo podobne ciasto i przeszło one moje najśmielsze oczekiwania 🙂 Mam pytanko czy syrop klonowy w polewie można zastąpić miodem? I czy krem dobrze się zachowuje na cieście?

    • Marta
      Autor
      30 maja 2016 / 21:18

      Można zastąpić miodem lub syropem z agawy 🙂 Krem dobrze się zachowuje, nie spływa z ciasta, całość oczywiście przechowujemy w lodówce 🙂

      • Asia
        31 maja 2016 / 17:53

        Dziękuję bardzo! Miło, że dzielisz się z nami i ze światem swoimi najlepszymi przepisami 🙂 Teraz pozostało tylko wcielić tą teorię w praktykę 😉

        • Marta
          Autor
          31 maja 2016 / 23:02

          To mi jest miło, że mogę się nimi dzielić 🙂 Smacznego :)))

  11. Jagoda
    13 stycznia 2017 / 17:31

    Przepyszne dzieki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:11

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Kinia
    16 października 2017 / 22:43

    Najlepsze ever! ❤️

    • Marta
      Autor
      17 października 2017 / 22:45

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  13. Agnieszka
    10 listopada 2017 / 14:34

    Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Zrobiłam dzisiaj. Jest pyszne. Robiłam z musem z dyni i bez kremu, bo nie miałam serka. Przypuszczam, że z kawałkami ananasa będzie jeszcze lepsze. Muszę spróbować następnym razem. Kolejny Twój przepis na którym się nie zawiodłam. Dziękuję 😉

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:03

      Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepisy przypadły Ci do gustu 🙂

  14. Gosia
    17 marca 2018 / 21:03

    A czy mogę użyć ananasa z puszki?

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:16

      Jako kawałki do ciasta tak, ale jako zmiksowany mus zamiast pieczonej dyni nie polecam 🙂

  15. Gosia
    18 marca 2018 / 14:25

    Dziękuje Pani Marto za szybką odpowiedź 🙂 a czym mogę zastąpić pieczoną dynie, nie mam jej w domu a mam wielką ochotę na ciacho marchewkowe, mogę ją pominąć?

    • Marta
      Autor
      20 marca 2018 / 0:41

      Pominąć nie, ona jest tu kluczowa 🙂 można zamienić na miąższ z ananasa, ale świeżego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 5 =