Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka to jedno z tych, które zachwyca każdego i nic w tym dziwnego, bo jest przepyszne : ) Nawet mój Tato, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami, bardzo je sobie upodobał, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją ; ) Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Ciasto Pijana Śliwka

Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*Szklanka o pojemności 250 ml

Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.

Śliwki w rumie:

  • 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 250 ml rumu (najlepiej ciemnego)

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do małego garnka, zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na około godzinę lub do momentu, gdy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli tak się nie stanie resztkę rumu odlać, a śliwki osuszyć).

Do nasączenia:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody

Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać. Nasączenie blatów jest opcjonalne (do smaku, bo biszkopt z dodatkiem oleju zachowuje wilgotność).

Krem z nutellą i śliwkami:

  • 250 g masła (temp. pokojowa)
  • 400 g nutelli (temp. pokojowa)
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać nutellę i mascarpone. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać nasączone rumem śliwki i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Kremówkę przelać do małego garnuszka, mocno podgrzać uważając, aby się nie zagotowała. Dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z palnika. Po chwili dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.

Pierwszy z kakaowych blatów nasączyć połową kawy, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Następnie wyłożyć krem z nutelli, wyrównać. Przykryć drugim blatem i nasączyć go pozostałą częścią kawy. Wierzch ciasta udekorować czekoladową polewą. Dodatkowo można całość ozdobić dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.

Smacznego!

Śliwka w czekoladzie ciasto
Pijana Śliwka najlepszy przepis
Pijana Śliwka ciasto

Inspiracja

Komentarzy: 71

  1. Aga
    22 marca 2019 / 13:15

    Dzisiaj piekę bo aż ślinka leci…

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:24

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      • Aga
        23 marca 2019 / 13:37

        Rewelacja jedno z lepszych ciast jakie jadłam 🙂

        • Marta
          Autor
          27 marca 2019 / 2:33

          Ogromnie mi miło <3

  2. Majka
    22 marca 2019 / 14:39

    Wow ❤ Nic dodać nic ująć

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:23

      Dziękuję 🙂

      • Majka
        24 marca 2019 / 20:25

        Niezwykle wykwintne 😍 I wbrew pozorom, wcale nie takie pracochłonne 😉

        • Marta
          Autor
          27 marca 2019 / 2:36

          Dokładnie, lista składników wygląda na długą, ale idzie szybko 😉

  3. Inez
    22 marca 2019 / 16:25

    Pycha ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:23

      🙂 🙂 🙂

  4. Estera
    22 marca 2019 / 17:53

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:23

      Zdecydowanie, to zawsze pewniak 🙂

  5. Julka
    22 marca 2019 / 19:08

    Rewelacja rozpieszczasz nas:)

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:23

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  6. 22 marca 2019 / 20:21

    Też robiłam to ciasto – moja siostra wyjadła większość 🙂 jednak te śliwki w rumie mają moc przyciągania 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:23

      Oj tak 🙂

  7. Ania
    22 marca 2019 / 20:55

    Super!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:22

      Dziękuję 🙂

  8. basia
    22 marca 2019 / 21:51

    Witam jaki trunek można dodać zamiast rumu?

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:22

      Wódka 🙂

      • Danusia
        23 marca 2019 / 20:28

        Ja dodałam wiśnie z nalewki i też pasowały tu chyba chodzi o jakiekolwiek procenty do tego kremu a samo ciasto jest super 🙂

        • Marta
          Autor
          27 marca 2019 / 2:34

          Tak, te „procenty” to dodatkowy bonus 😉

  9. Ada
    23 marca 2019 / 17:23

    Pyszne polecam.

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:34

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Kinia
    23 marca 2019 / 18:40

    Ciasto jest rewelacyjne, bardzo wykwintne i eleganckie bedzie naszym faworytem ❤️

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:34

      Cieszę się ogromnie!

  11. Ada
    24 marca 2019 / 0:46

    Super przepis!

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:35

      🙂 🙂 🙂

  12. Inga
    24 marca 2019 / 9:24

    Ciasto jest pyszne a na drugi dzień nawet lepsze jak poleży 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:35

      Zdecydowanie tak 🙂

  13. Ala
    24 marca 2019 / 15:53

    Prawdziwe cudeńko potwierdzam że czas dodaje mu smaku pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:36

      Tak, z każdym dniem lepsze 😉

  14. Iwona99
    24 marca 2019 / 23:44

    Rewelacja krem do wyjadania łyżeczka
    taki dobry !!!

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:36

      Trudno mu się oprzeć 🙂

  15. Dusia
    25 marca 2019 / 12:11

    Przepyszne jest cała blacha znikneła przez dwa dni 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:37

      Wcale się nie dziwię 😉

  16. Zuza
    25 marca 2019 / 14:44

    Wspaniały wypiek pięknie opisany przepis wiec nawet mi sie udało dziękuję rodzinka. niedowierza 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:38

      Bardzo się cieszę, również dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam 🙂

  17. Natka
    26 marca 2019 / 11:14

    Super ciacho więc chciałabym powtórzyć je w formie tortu dla Taty ale nie wiem, czy nie powinno być wtedy wyższe co Pani sądzi?

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:41

      Jeśli miałoby być wyższe to można na wierzchu dodać jeszcze warstwę bitej śmietany – zamiast polewy. Całość udekorować śliwkami lub czekoladowymi wiórkami 🙂

  18. Ada
    31 marca 2019 / 19:43

    Rewelacyjny przepis bardzo dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:30

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:30

      Bardzo proszę, super, że posmakowało 🙂

  19. Mania
    8 kwietnia 2019 / 0:21

    Mniam mniam wszyscy goście wrócili do domu z tym przepisem i dawno nie słyszałam tylu komplementów ❤️ Pozdrawiam i dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:38

      Ogromnie się cieszę 🙂

  20. Pati
    9 kwietnia 2019 / 23:49

    Wspaniały wypiek piekłam juz dwa razy i
    na tym nie koniec 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:04

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  21. Natka
    18 kwietnia 2019 / 1:01

    Zachecona komentarzami i ja się skusiłam ale z rumem białym, bo innego nie miałam i na dodatek zapomnialam to zagotować i tylko tak zalane odstawiłam do nasączenia. Wszystko się nie wchłonęło więc odlałam ale moim zdaniem taka opcja jest super jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku alkoholu. Reszta bez zmian pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:02

      Bardzo się cieszę, że posmakowało i dziękuję za cenne wskazówki, bo spora część osób obawia się tego rumu nie przepadając za alkoholem w cieście 🙂

  22. Domi
    23 maja 2019 / 4:04

    Ciasto jest idealne bardzo nam smakowało dziękuję 😁

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:10

      Miło mi, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  23. Iga
    1 sierpnia 2019 / 0:55

    Przepyszne ciasto upiekłam dla Teścia i był mega zadowolony a zazwyczaj nosem kręci na wszystko 😉 a moze to sprawka tego rumu 😝

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  24. Mimi
    2 października 2019 / 11:51

    Od soboty to moje ulubione ciasto jest pyszne, bałam się czy nie za słodkie wyjdzie, ale nie takie w sam raz 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:16

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  25. Dorota
    14 grudnia 2019 / 20:28

    Czy ciasto powinno być w lodówce? Planuję na święta – a jak wiadomo, mało miejsca wtedy w lodówce

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:15

      Ze względu na krem powinno być w chłodnym miejscu, jeśli nie ma miejsca w lodówce to może spiżarnia, balkon/taras? 😉

  26. Ola
    10 kwietnia 2020 / 7:48

    Czy zamiast nutelli może być inny krem ?

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2020 / 15:52

      Tak, to już rzecz gustu dla mnie nutella najbardziej pasuje 😉 inny krem powinien mieć podobną konsystencję i również się uda 🙂

  27. Alicja
    24 września 2020 / 10:48

    Ja na pewno z miłą chęcią spróbuję zrobić to ciasto 😉 Widziałam, że uzywałaś rumu ciemnego. A gdzie go kupowałaś ? I czy można by np dodać brendy ? Tym bardziej, ze można je chyba samemu zrobić

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:28

      Polecam, rum jest do dostania w każdym hipermarkecie, lub mniejszym sklepie z zapleczem monopolowym 🙂

  28. MonikaM
    29 października 2021 / 13:18

    Czy do ciasta dodajemy 1 i 1/2 szklanki cukru?
    Bo składniki na ciasto są rozdzielone na dwie części….

    • Marta
      Autor
      29 października 2021 / 19:45

      Składniki są rozdzielone i zgodnie z tym, jak jest opisane dodajemy cukier 🙂 Łącznie wychodzi do ciasta 1 i 1/2 szklanki, pierwszą szklankę łączymy z wodą, olejem i kakao, a pozostałe pół szklanki potrzebujemy do części z jajkami.

      • MonikaM
        2 listopada 2021 / 12:12

        Zrobiłam to ciasto. Jest przepyszne.
        Dziękuję i pozdrawiam:)

        • Marta
          Autor
          2 listopada 2021 / 15:18

          Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  29. Wiola
    6 marca 2022 / 12:33

    Czy mogą być zamriżone śliwki lub swieże?

    • Marta
      Autor
      6 marca 2022 / 12:54

      Niestety nie sprawdzą się w takiej postaci.

  30. Iza
    15 kwietnia 2022 / 21:24

    Zapomnialam dodac dzem, czy mocno zmieni sie ciasto w smaku?

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2022 / 1:03

      Jeśli chodzi o powidła to fajnie przełamują smak, ale bez też będzie ok 🙂

  31. Iwona
    13 grudnia 2022 / 21:45

    Czy będzie pasował zwykly biszkopt kakaowy ?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2022 / 1:00

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 10 =