Ciasto Pijana Śliwka to jedno z tych, które zachwyca każdego i nic w tym dziwnego, bo jest przepyszne : ) Nawet mój Tato, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami, bardzo je sobie upodobał, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją ; ) Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Szklanka o pojemności 250 ml
Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.
Śliwki w rumie:
- 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 250 ml rumu (najlepiej ciemnego)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do małego garnka, zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na około godzinę lub do momentu, gdy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli tak się nie stanie resztkę rumu odlać, a śliwki osuszyć).
Do nasączenia:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać. Nasączenie blatów jest opcjonalne (do smaku, bo biszkopt z dodatkiem oleju zachowuje wilgotność).
Krem z nutellą i śliwkami:
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 400 g nutelli (temp. pokojowa)
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać nutellę i mascarpone. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać nasączone rumem śliwki i wymieszać szpatułką.
Dodatkowo:
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, mocno podgrzać uważając, aby się nie zagotowała. Dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z palnika. Po chwili dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.
Pierwszy z kakaowych blatów nasączyć połową kawy, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Następnie wyłożyć krem z nutelli, wyrównać. Przykryć drugim blatem i nasączyć go pozostałą częścią kawy. Wierzch ciasta udekorować czekoladową polewą. Dodatkowo można całość ozdobić dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.
Smacznego!
Dzisiaj piekę bo aż ślinka leci…
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Rewelacja jedno z lepszych ciast jakie jadłam 🙂
Autor
Ogromnie mi miło <3
Wow ❤ Nic dodać nic ująć
Autor
Dziękuję 🙂
Niezwykle wykwintne 😍 I wbrew pozorom, wcale nie takie pracochłonne 😉
Autor
Dokładnie, lista składników wygląda na długą, ale idzie szybko 😉
Pycha ❤️❤️❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Zdecydowanie, to zawsze pewniak 🙂
Rewelacja rozpieszczasz nas:)
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂
Też robiłam to ciasto – moja siostra wyjadła większość 🙂 jednak te śliwki w rumie mają moc przyciągania 🙂
Autor
Oj tak 🙂
Super!
Autor
Dziękuję 🙂
Witam jaki trunek można dodać zamiast rumu?
Autor
Wódka 🙂
Ja dodałam wiśnie z nalewki i też pasowały tu chyba chodzi o jakiekolwiek procenty do tego kremu a samo ciasto jest super 🙂
Autor
Tak, te „procenty” to dodatkowy bonus 😉
Pyszne polecam.
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest rewelacyjne, bardzo wykwintne i eleganckie bedzie naszym faworytem ❤️
Autor
Cieszę się ogromnie!
Super przepis!
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciasto jest pyszne a na drugi dzień nawet lepsze jak poleży 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Prawdziwe cudeńko potwierdzam że czas dodaje mu smaku pycha 🙂
Autor
Tak, z każdym dniem lepsze 😉
Rewelacja krem do wyjadania łyżeczka
taki dobry !!!
Autor
Trudno mu się oprzeć 🙂
Przepyszne jest cała blacha znikneła przez dwa dni 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 😉
Wspaniały wypiek pięknie opisany przepis wiec nawet mi sie udało dziękuję rodzinka. niedowierza 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, również dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam 🙂
Super ciacho więc chciałabym powtórzyć je w formie tortu dla Taty ale nie wiem, czy nie powinno być wtedy wyższe co Pani sądzi?
Autor
Jeśli miałoby być wyższe to można na wierzchu dodać jeszcze warstwę bitej śmietany – zamiast polewy. Całość udekorować śliwkami lub czekoladowymi wiórkami 🙂
Rewelacyjny przepis bardzo dziekuje 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Autor
Bardzo proszę, super, że posmakowało 🙂
Mniam mniam wszyscy goście wrócili do domu z tym przepisem i dawno nie słyszałam tylu komplementów ❤️ Pozdrawiam i dziękuję 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Wspaniały wypiek piekłam juz dwa razy i
na tym nie koniec 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zachecona komentarzami i ja się skusiłam ale z rumem białym, bo innego nie miałam i na dodatek zapomnialam to zagotować i tylko tak zalane odstawiłam do nasączenia. Wszystko się nie wchłonęło więc odlałam ale moim zdaniem taka opcja jest super jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku alkoholu. Reszta bez zmian pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało i dziękuję za cenne wskazówki, bo spora część osób obawia się tego rumu nie przepadając za alkoholem w cieście 🙂
Ciasto jest idealne bardzo nam smakowało dziękuję 😁
Autor
Miło mi, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Przepyszne ciasto upiekłam dla Teścia i był mega zadowolony a zazwyczaj nosem kręci na wszystko 😉 a moze to sprawka tego rumu 😝
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Od soboty to moje ulubione ciasto jest pyszne, bałam się czy nie za słodkie wyjdzie, ale nie takie w sam raz 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Czy ciasto powinno być w lodówce? Planuję na święta – a jak wiadomo, mało miejsca wtedy w lodówce
Autor
Ze względu na krem powinno być w chłodnym miejscu, jeśli nie ma miejsca w lodówce to może spiżarnia, balkon/taras? 😉
Czy zamiast nutelli może być inny krem ?
Autor
Tak, to już rzecz gustu dla mnie nutella najbardziej pasuje 😉 inny krem powinien mieć podobną konsystencję i również się uda 🙂
Ja na pewno z miłą chęcią spróbuję zrobić to ciasto 😉 Widziałam, że uzywałaś rumu ciemnego. A gdzie go kupowałaś ? I czy można by np dodać brendy ? Tym bardziej, ze można je chyba samemu zrobić
Autor
Polecam, rum jest do dostania w każdym hipermarkecie, lub mniejszym sklepie z zapleczem monopolowym 🙂
Czy do ciasta dodajemy 1 i 1/2 szklanki cukru?
Bo składniki na ciasto są rozdzielone na dwie części….
Autor
Składniki są rozdzielone i zgodnie z tym, jak jest opisane dodajemy cukier 🙂 Łącznie wychodzi do ciasta 1 i 1/2 szklanki, pierwszą szklankę łączymy z wodą, olejem i kakao, a pozostałe pół szklanki potrzebujemy do części z jajkami.
Zrobiłam to ciasto. Jest przepyszne.
Dziękuję i pozdrawiam:)
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Czy mogą być zamriżone śliwki lub swieże?
Autor
Niestety nie sprawdzą się w takiej postaci.
Zapomnialam dodac dzem, czy mocno zmieni sie ciasto w smaku?
Autor
Jeśli chodzi o powidła to fajnie przełamują smak, ale bez też będzie ok 🙂
Czy będzie pasował zwykly biszkopt kakaowy ?
Autor
Tak 🙂