Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!! 


ciasto-popapraniec

Ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.

Masa:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 50 g płatków migdałów

Składniki na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.

Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.

Smacznego!


ciasto-popapraniec-przepis

przepis-na-ciasto-popapraniec
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Komentarzy: 52

  1. 12 października 2016 / 10:03

    Robiłam to ciasto już kilka razy. Pyszne i eleganckie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:25

      Masz rację to ciasto ma w sobie coś niezwykłego 🙂 Kto raz zrobi na pewno do niego wróci 🙂

  2. Majka
    12 października 2016 / 12:24

    Efektowne ciacho 😊 A nazwa wyjątkowa 😉

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Efektowne i pyszne 🙂

  3. Renia
    12 października 2016 / 12:49

    Mniam 🙂 moja koleżanka zrobiła je kiedyś na swoje imieniny, a teraz także ja będę mogła spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Pewnie, że tak i może nawet przed imieninami żebyś nie czekała zbyt długo 😉

  4. Agata
    12 października 2016 / 14:50

    Pysznie się prezentuje chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. natalia
    12 października 2016 / 15:47

    Mniam wygląda cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:23

      Dziękuję 🙂

  6. Milka
    12 października 2016 / 17:58

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 czy masa budyniowa jest mocno zbita, bo tak wyglada a Nie przepadam za mocno lejącymi bo budyniu nie za bardzo toleruje 😉

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:23

      Tak, masa jest mocno zwarta, też takie lubię 🙂 jeśli ktoś woli zwarte mniej polecam dać 250 g masła lub więcej mleka do budyniu 🙂

  7. Inga
    12 października 2016 / 21:38

    Mmmm już się chłodzi w lodówce jutro dam update jak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      Koniecznie 🙂

      • Inga
        13 października 2016 / 10:30

        Tak jak obiecałam spieszę donieść, że ….ciasto jest pyszne 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂

        • Marta
          Autor
          13 października 2016 / 23:44

          Super, dziękuję 🙂

  8. Ula
    12 października 2016 / 22:17

    U mnie w domu też się je piecze a nazwa wcale nas nie zniechęca wręcz przeciwnie każdy od razu się uśmiecha jak ją słyszy 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      Dziękuję 🙂

  9. Gosia
    13 października 2016 / 15:19

    Pyszne do jesiennej kawki ideał 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2016 / 23:48

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Sonia
    13 października 2016 / 20:18

    Ciasto jest super, na pierwszy rzut oka totalny chaos i nic mi do siebie nie pasowało, ale zaryzykowałam i warto 🙂 cała rodzinka się zajada 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2016 / 23:48

      Bardzo mi miło, ryzyko czasem się opłaca 🙂

  11. Danusia
    14 października 2016 / 12:05

    Robiłam i zrobię kolejny raz, pyszne ciasto.

    • Marta
      Autor
      14 października 2016 / 21:30

      Super 🙂

  12. Agnieszka
    15 października 2016 / 22:00

    Przepyszny placek dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:02

      Bardzo proszę, miło mi, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:22

      Ciekawa jestem Twojej wersji 🙂

  13. Zuza
    17 października 2016 / 9:51

    Może i to ciasto jest trochę popaprane ale za to jakie pyszne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      🙂 🙂 🙂

  14. 19 października 2016 / 21:48

    Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:57

      Zdecydowanie tak 🙂 pozdrawiam 🙂

  15. Donia
    20 października 2016 / 21:08

    Przepyszne wyszło! a następnego dnia jeszcze smakowitsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:20

      Super, drugiego dnia smaki idealnie się przegryzają 🙂

  16. nela35
    28 października 2016 / 13:48

    W pieczeniu najlepsze jest dekorowanie 🙂 W szczególności pysznymi kremami przez bawełniany rękaw, tworząc różne wzory.

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:29

      U mnie z dekoracjami akurat bywa różnie 😉

  17. Pati
    4 stycznia 2017 / 15:35

    Przepyszne!!!! nazwa pasuje mi się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Majka
    29 stycznia 2017 / 11:56

    Pycha 😋 Świetne połączenie smakowe 😉

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 0:03

      Dokładnie, niby wszystko z innej beczki, a połączenie genialne 🙂

  19. m.
    2 kwietnia 2017 / 23:28

    Smakuje obłędnie !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:20

      Cieszę się, że posmakowało :)))

  20. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:35

    Pycha wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:42

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Marlena
    7 stycznia 2018 / 18:36

    Super przepis goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2018 / 1:18

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Olka
    1 maja 2020 / 17:44

    Świetne ciasto – wyszło puszyste, lekkie – pyszne.

    • Marta
      Autor
      2 maja 2020 / 1:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  23. Basik
    29 sierpnia 2021 / 11:39

    Rewelacyjne piekłam już drugi raz z tego przepisu i za każdym razem się udało a nie mam ręki do ciast 🙂

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:06

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  24. Maria
    18 września 2022 / 20:18

    Pyszne dziękuję ❤️

    • Marta
      Autor
      22 września 2022 / 0:07

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Danusia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 1 =