Ciasto Walentynkowe

Jeśli szukacie wyjątkowego wypieku na nadchodzące święto zakochanych, Ciasto Walentynkowe jest idealnym wyborem : ) Nie jest trudne do przygotowania (choć trochę czasochłonne ze względu na galaretkę), pyszne i bardzo efektowne. Polecam!!!

Ciasto walentynkowe

Składniki na ciasto: (blacha 23x 33 cm oraz keksówka o tej samej długości)

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy wraz z olejem. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) ok.15-20 minut. Wyjąć z formy i delikatnie zdjąć papier. Szybko przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (razem z bokami), tak aby biszkopt był rozłożony na dnie i po bokach keksówki. Pozostawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wody
  • 750 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić i przelać do 3 wysokich szklanek lub kubków. (Aby łatwiej później wyjąć galaretkę można wyłożyć szklankę folią spożywczą, tak aby wystawała ponad naczynie i wlać do środka przestudzoną galaretkę). Pozostawić do zastygnięcia, a gdy stężeje delikatnie wyjąć ją z naczyń i foremką w kształcie serca wyciąć trzy słupki. Pozostałą galaretkę można pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do dekoracji lub zjeść ; )

Zimną kremówkę, mascarpone i cukier puder, zmiksować razem na gładki, gęsty krem.

Połowę kremu śmietankowego przełożyć na dno biszkoptu. Następnie ułożyć na nim 3 galaretkowe słupki obok siebie i przykryć pozostałą częścią kremu, na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem odwrócić do góry nogami, tak aby biszkopt był po boku i na górze ciasta, a herbatniki na dole. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą i tak otrzymaną polewą udekorować ciasto.

Smacznego!

Ciasto walentynkowe przepis
Najlepsze ciasto walentynkowe

Inspiracja “Przyślij Przepis”

Komentarzy: 24

  1. Majka
    6 lutego 2020 / 12:18

    Urocze, piękne, smakowite ❤

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:02

      Jedyny minus, że szybko znika 😉

  2. Kaja
    6 lutego 2020 / 13:34

    Przesłodkie ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:02

      Dziękuję 🙂

  3. Monika
    6 lutego 2020 / 14:19

    Super pomysłowe a takie proste !

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:02

      Dokładnie 🙂

  4. Isia
    6 lutego 2020 / 15:26

    Wspaniale wygląda na pewno upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:02

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Wera
    6 lutego 2020 / 17:34

    Wow !!!

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:03

      <3

  6. 6 lutego 2020 / 17:45

    Przepiękne ciasto! Zawsze się zastanawiałam jak zrobić galaretkę o danym kształcie i nigdy nie wpadłam że wystarczy zrobić w szklance i wyciąć foremka. Ciasto wygląda bosko, aż chce się zjeść kawałek lub dwa 🤩

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:03

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Mona
    6 lutego 2020 / 18:13

    Już się studzi 😋 dam znać jak zjemy 😋

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2020 / 1:03

      Ooo super, ale błyskawicznie działasz 😀 czekam na wiadomość 🙂

      • Mona
        7 lutego 2020 / 22:19

        Rewelacja dziękuję za inspiracje ❤️❤️❤️

        • Marta
          Autor
          8 lutego 2020 / 12:02

          Super, że posmakowała 🙂

  8. Sabina
    7 lutego 2020 / 13:14

    Ciasto jest pyszne dodałam do masy jeszcze żelatyny ale widzę ze nie było potrzeby 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2020 / 11:56

      Super, że posmakowało 🙂 Kremówka w połączeniu z mascarpone jest dość sztywna, szczególnie w zimowe dni nie powinno być potrzeby dodawania żelatyny 🙂

  9. Renia
    9 lutego 2020 / 0:49

    Super ten efekt z sercem jest genialny a i w smaku dla wszystkich dzieci zachwycone

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2020 / 14:13

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 dzięki galaretce efekt wizualny gwarantowany 🙂

  10. Nina
    9 lutego 2020 / 11:41

    Bardzo pyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2020 / 14:14

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  11. Kinka
    15 lutego 2020 / 13:51

    Zrobiłam na walentynki pyszna i chłopak aż nie chciał jeść bo taka ładna 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2020 / 21:27

      Super 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 1 =