Ciasto z porzeczkami

Uwielbiam lato! Wszystkie stragany wyglądają teraz tak pięknie i kusząco, aż trudno przejść obojętnie : ) Tym razem nie mogłam się oprzeć czarnym porzeczkom, których 100 g pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – jednego z najcenniejszych przeciwutleniaczy ; ) Dodałam je do błyskawicznego i pysznego ciasta, które miałam okazję spróbować u Edyty i od tej wizyty nie mogłam o nim zapomnieć : ) Zazwyczaj nie przepadam za ucieranymi ciastami, ale to jest tak delikatne, wilgotne, że podbije każde serce. Polecam!


Ciasto z czarnymi porzeczkami

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24×36 cm):
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego
  • 400 g mąki
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 g czarnej porzeczki

Margarynę utrzeć z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przełożyć do lodówki. W tym czasie obrać i umyć czarną porzeczkę, osuszyć i przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego

Masło roztopić. Suche składniki wymieszać i zalać je roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na schłodzone ciasto przełożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
Ucierane ciasto z owocami
Ciasto z owocami i kruszonką

logamniejsze

Komentarzy: 26

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2014 / 21:44

      Dokładnie tak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2014 / 21:44

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  1. 23 lipca 2014 / 19:54

    to widzę, że w kolejnej kwestii sie zgadzamy 😀 ja tez wolę inne ciacha niż ucierane, choc niektore mi smakuja, a najbardziej wolę tarty 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2014 / 21:45

      W wielu kwestiach się zgadzamy 🙂

  2. 27 lipca 2014 / 21:29

    uwielbiam wilgotne, owocowe ciasta! wygląda jak z najlepszej cukierni:)

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2014 / 21:45

      Bardzo mi miło 🙂 Ola polecam, bo ciasto bardzo proste, a wiem, że fanką pieczenia nie jesteś 😀

  3. 18 sierpnia 2014 / 12:31

    Uwielbiam takie ciasta! A Twoje wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2014 / 14:36

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Alina
    29 kwietnia 2015 / 9:48

    Najlepszy przepis na ucierane ciasto jaki poznałam (a spróbowałam wiele), zawsze mi wychodzi, dzięki Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:26

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Kora
    29 kwietnia 2015 / 16:17

    Z rabarbarem się uda?

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Oczywiście 🙂

  6. Beti
    3 maja 2015 / 15:05

    Pyszne i proste, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:18

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gabi
    20 maja 2015 / 11:42

    Ciacho idealne, zawsze mi się udaje, a mam dwie lewe ręce do pieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 9:59

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Róża
    9 czerwca 2015 / 12:05

    Super przepis, upiekłam w wersji z rabarbarem i wyszło idealne!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:42

      Super 🙂

  9. Kora
    12 czerwca 2015 / 20:58

    Bardzo fajne ciacho, goście zadowoleni więc i ja szczęśliwa 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:50

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Aria
    25 czerwca 2015 / 13:30

    Wyszło bardzo delikatne, zrobiłam z truskawkami i zmniejszyłam ilość kruszonki, bo nie przepadam. Poza tym super 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:25

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂 akurat u nas kruszonki nigdy za wiele 😉

  11. Kasia
    2 lipca 2017 / 1:37

    Pyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:22

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Skomentuj magma Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 18 =