Kolejna odsłona Street Food w domowej odsłonie, czyli popularne niemieckie currywurst, które zachwycą wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Danie jest bardzo sycące, ale obłędnie pyszne, więc trudno mu się oprzeć. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g kiełbasy dobrej jakości
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki miodu
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz czarny
- 5 małych bagietek
- 4 ogórki konserwowe
- opcjonalnie rukola
Kiełbasę pokroić w grube plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dokładnie obsmażyć. Zdjąć z patelni (można odlać trochę wytopionego tłuszczu). Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą i dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, a na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski i rukolę.
Smacznego!
Inspiracja: warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Coś wspaniałego 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Już widzę mojego chłopaka jak mu się uszy będą trzęsły 🙂
Autor
Super 🙂
Idealna propozycja dla mężczyzn, ale i ja nie pogardzę 😋 I to zdjęcie i ta aranżacja -wow 👍
Autor
Dziękuję 🙂 Mój Mąż też pokochał jeszcze przed spróbowaniem 😉
Jakie apetyczne zdjęcie!!! aż chce się sięgnąć z miejsca 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam na pewno pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂
Pysznie wygląda a jakiego rodzaju kiełbasy użyć najlepiej
Autor
Użyłam podwawelskiej, równie dobrze będzie pasować śląska, czy zwyczajna, ale najważniejsze to jej skład 🙂
Mój Luby by się zajadał 🙂
Autor
Oj tak, to danie zdecydowanie ma wielu zwolenników wśród płci męskiej 😉
Pysznie wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
dobra kiełbacha z bułką zawsze dobra 🙂
Autor
Prawda 🙂
Przepyszne!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Robiłam w weekend i do teraz nie mogę zapomnieć tego smaku!!! Powtórka gwarantowana 🙂
Autor
U nas też często gości 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂
Genialne 🙂 jadłam kiedyś currywursta ale w zupełnie innej formie i lekko mówiąc nie mam dobrych wspomnień za to Twój przepis miazga 🙂
Autor
Mi też zdarzyło się ostatnio próbować curry wursta, który zdecydowanie nie przypadł mi do gustu 🙂 Najważniejsze to odszukać własny ideał 😀
Pychotka!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
OMG jakie to było pyszne! gdyby nie milion kalorii jadłabym co najmniej dwa razy w tygodniu heh
Autor
Bardzo mi miło 🙂
to ma byc przecier ze słoczka? 250ml czy pomidory?
Autor
Przecier pomidorowy, może być z butelki lub kartonika jaki lubimy 🙂 Nie chodzi tu o koncentrat ani pomidory w puszce 😉