Currywurst

Kolejna odsłona Street Food w domowej odsłonie, czyli popularne niemieckie currywurst, które zachwycą wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Danie jest bardzo sycące, ale obłędnie pyszne, więc trudno mu się oprzeć. Polecam!!!


currywurst przepis

Składniki:

  • 500 g kiełbasy dobrej jakości
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • 5 małych bagietek
  • 4 ogórki konserwowe
  • opcjonalnie rukola

Kiełbasę pokroić w grube plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dokładnie obsmażyć. Zdjąć z patelni (można odlać trochę wytopionego tłuszczu). Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą i dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, a na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski i rukolę.

Smacznego!

 

Inspiracja: warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem

Komentarzy: 32

  1. Mex
    2 grudnia 2017 / 13:00

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:39

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga
    2 grudnia 2017 / 13:41

    Coś wspaniałego 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:39

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Duśka
    2 grudnia 2017 / 15:53

    Już widzę mojego chłopaka jak mu się uszy będą trzęsły 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:40

      Super 🙂

  4. Majka
    2 grudnia 2017 / 18:40

    Idealna propozycja dla mężczyzn, ale i ja nie pogardzę 😋 I to zdjęcie i ta aranżacja -wow 👍

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:40

      Dziękuję 🙂 Mój Mąż też pokochał jeszcze przed spróbowaniem 😉

  5. Renia
    2 grudnia 2017 / 19:47

    Jakie apetyczne zdjęcie!!! aż chce się sięgnąć z miejsca 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:40

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Renia
    2 grudnia 2017 / 20:37

    Mniam na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 23:41

      Zdecydowanie polecam 🙂

  7. Iza
    3 grudnia 2017 / 20:44

    Pysznie wygląda a jakiego rodzaju kiełbasy użyć najlepiej

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2017 / 23:47

      Użyłam podwawelskiej, równie dobrze będzie pasować śląska, czy zwyczajna, ale najważniejsze to jej skład 🙂

  8. 4 grudnia 2017 / 15:47

    Mój Luby by się zajadał 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2017 / 23:48

      Oj tak, to danie zdecydowanie ma wielu zwolenników wśród płci męskiej 😉

  9. Aneta
    4 grudnia 2017 / 23:35

    Pysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2017 / 23:48

      Bardzo mi miło 🙂

  10. 5 grudnia 2017 / 19:19

    dobra kiełbacha z bułką zawsze dobra 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:32

      Prawda 🙂

  11. Kinia
    8 stycznia 2018 / 12:28

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2018 / 1:14

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Ulcia
    17 września 2018 / 14:25

    Robiłam w weekend i do teraz nie mogę zapomnieć tego smaku!!! Powtórka gwarantowana 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2018 / 15:26

      U nas też często gości 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. R.U.
    24 września 2018 / 14:48

    Genialne 🙂 jadłam kiedyś currywursta ale w zupełnie innej formie i lekko mówiąc nie mam dobrych wspomnień za to Twój przepis miazga 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:57

      Mi też zdarzyło się ostatnio próbować curry wursta, który zdecydowanie nie przypadł mi do gustu 🙂 Najważniejsze to odszukać własny ideał 😀

  14. Ewelina
    2 listopada 2019 / 11:35

    Pychotka!!!

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2019 / 13:34

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Megan
    27 kwietnia 2021 / 12:43

    OMG jakie to było pyszne! gdyby nie milion kalorii jadłabym co najmniej dwa razy w tygodniu heh

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2021 / 22:24

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Laura
    2 lipca 2022 / 5:21

    to ma byc przecier ze słoczka? 250ml czy pomidory?

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2022 / 1:10

      Przecier pomidorowy, może być z butelki lub kartonika jaki lubimy 🙂 Nie chodzi tu o koncentrat ani pomidory w puszce 😉

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 23 =