Cytrynowe mini pączki z mascarpone

Delikatne i aromatyczne mini pączki z mascarpone to kolejna propozycja na Tłusty Czwartek, choć smakują dobrze niezależnie od okazji ; ) Polecam!!

Cytrynowe mini pączki z mascarpone

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 30 g cukru pudru
  • 15 ml spirytusu
  • 225 g serka mascarpone
  • cukier puder do oprószenia
  • smalec (3 kostki) lub olej do smażenia

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać spirytus i mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Łyżka po łyżce dodawać suche produkty i mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego/woreczka foliowego i odciąć końcówkę, aby został duży otwór. (Można również formować pączusie przy pomocy dwóch łyżeczek). Na dobrze rozgrzany tłuszcz wyciskać niewielkie kulki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aż będą rumiane. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Mini pączki z mascarpone
Cytrynowe pączusie z mascarpone

Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K. Guzik

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 16

  1. Majka
    25 lutego 2019 / 12:45

    Mniam mniam 😋 Z cytrynową nutą jeszcze nie było. Trzeba nadrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:44

      Cytryna i mascarpone to zawsze udany duet 😉

  2. Sigi
    25 lutego 2019 / 12:59

    Ale super wyglądają na puszyste jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:44

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  3. Monika
    25 lutego 2019 / 13:28

    Super <3

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:44

      🙂 🙂 🙂

  4. Malwina
    25 lutego 2019 / 14:50

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:44

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  5. Dusia
    25 lutego 2019 / 15:20

    Są super u mnie nie wyszły takie ładne jak u Ciebie ale smak wynagradza 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:45

      Smak zawsze najważniejszy 🙂

  6. Ola
    25 lutego 2019 / 17:30

    Mniam mniam

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:45

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Basia
    12 lutego 2020 / 12:31

    Wyszły bardzo delikatne cytryny mocno nie czułam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2020 / 13:40

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Beata
    20 lutego 2020 / 17:23

    Ja robilam I u mnie wyszly okropne plaskie I tluste ochyda, chociaz rzucalam na rozgrzany tluszcz I od razu wyplywaly I rosly🤔👎

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:35

      Coś musiało pójść nie tak, czy trzymała się Pani proporcji podanych w przepisie? Skoro od razu rosły to jak później zamieniały się na płaskie? 😉

Skomentuj Basia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 17 =