Cytrynowiec to jedno z ulubionych ciast mojej córki. Ze względu na kolorystykę będzie pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole, a dodatkowo na pewno każdy z Waszych gości chętnie sięgnie po więcej niż jeden kawałek. Ciasto jest bardzo lekkie i wbrew pozorom mało skomplikowane do przygotowania. Spód stanowi proste cytrynowe ciasto z dodatkiem majonezu, który nadaje mu idealnej wilgotności. To patent mojej Babci, która sięgała po majonez nie tylko w przypadku dań wytrawnych : ) Kolejne warstwy to delikatna cytrynowa pianka i galaretka, których kwaskowość świetnie przełamuje warstwę śmietankowego kremu z bezą. Koniecznie wypróbujcie!!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 115 g cukru
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru).
Pianka cytrynowa:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 250 ml wrzątku
- 300 g serka homogenizowanego
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Przestudzić, a następnie dodać serek i zmiksować. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje przygotować galaretkę.
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 400 ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę.
Śmietankowy krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- beziki do dekoracji (ok. 100 g)
Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładki krem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować bezami.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki
Pysznie wygląda 💛💛💛
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Arcydzieło ❤
Autor
Dziękuję :)))
Jak sie robi takie beziki?
Autor
2 białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać 100 g drobnego cukru i miksować do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (może to potrwać kilka minut). Szprycą wyciskać kształty na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w temp. 100 C z termoobiegiem. Im niższa temp. tym bardziej białe bezy, ale trzeba wydłużyć czas suszenia 🙂
Czy można czymś zastąpić majonez w cieście i serek w piance cytrynowej ?
Autor
Majonez w cieście raczej nie ma odpowiednika, można by popróbować z olejem i żółtkiem, aby nadać ciastu tej charakterystycznej wilgotności, ewentualnie upiec zwykły biszkopt. Serek można zamienić na jogurt naturalny lub ubitą śmietankę kremówkę 🙂
Pyszności pozdrawiam -Agusia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂
Wspaniały wypiek 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Zobaczyłam zdjęcie na fejsie i mówię ALE JAK TO CO TU ROBI MAJONEZ?! hahah W ogóle nie skojarzyłam że u mnie w domu na wielkanoc też jest zawsze babka majonezowa ale sama nie piekę bo nie umiem więc jakoś mnie to nie fascynowało wcześniej. Swoją drogą to ciasto wygląda jak milion dolarów gratuluję!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Kiedy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej miałam podobne uczucia, ale po spróbowaniu wiedziałam, że majonez w cieście sprawdza się super 🙂
Zrobione i faktycznie nie jest trudne a co mnie nawet trochę zaskoczyło to szybko zastyga taka przestroga co by nie zapomnieć jak ja … smak rewelacja lekkie dla moich milusińskich „słoneczkowe ciasto” tez hit 😊
Autor
Bardzo mi miło, nazwa słoneczkowe ciasto jest świetna 🙂
Super przepis dzięki 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Super ciasto smakuje jak wyglada na wielkanoc powtóreczka 🙂
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Wspaniałe ciasto!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kolejny rewelacyjny przepis z tej strony
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wspaniały wypiek nie mam dużego doświadczenia a wszystko wyszło dokładnie jak u Ciebie wiec jestem dumna, bezy dałam kupne bo to juz za wielkie wyzwanie 🙂
Autor
Super, miło mi, że tak pięknie się udało, nie mogło być inaczej 😉
Pychotka 😊
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciasto jest pyszne 💛💛💛
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pomocy jestem na etapie pianki ale robię w tortownicy i chyba jest trochę nieszczelna bo jak zaczełam wlewać to bokiem chce się wydostać ?
Autor
Można poczekać aż zacznie tężeć i dopiero wtedy wlewać, aby nie wyciekała 🙂
Serek zwykły czy waniliowy?
Autor
Zwykły 🙂
Wspaniały wypiek!!!
Autor
Super, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Super zamiast bezy dodałam na gore polewę z lemon curd wyszło pycha 💛
Autor
Fajny pomysł z lemon curd 🙂
Szybkie i pyszne, nie byłam przekonana do majonezu a jednak patent działa będę polecać dalej 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pycha ciasto jest wspaniałe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pierwszy raz słyszę aby w cieście biszkoptowym był majonez! Wygląda pysznie wiec go napewno zrobię 😁
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Ciasto jest pyszne. Robiłam w tortownicy, bo chciałam uzyskać coś na kształt torciku. Wyszedł super!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 🙂
Cudowne ciasto lekkie, świeże polecam
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Planuje zrobić to ciasto, ale zdaża mi się w takich warstwowych ciastach, że warstwy od siebie sie odklejają.
Wtedy gdy ciasto jest pokrojone już na kawałki.
Czy jest na to jakiś sposób?
Autor
Tutaj nie ma tego problemu 🙂 W innych ciastach można odkroić „skórkę” z biszkoptu lub przełożyć go na drugą stronę, żeby masa lepiej przywarła do ciasta 🙂