Przygotowywałam już ciasto z fasoli, a nawet buraków, przyszła więc pora na ciecierzycę : ) W wersji wytrawnej bardzo ją lubię, na słodko też dobrze się sprawdziła. Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne, świetnie pasuje polane gorzką czekoladą lub domową konfiturą. Jest bardzo zdrowe i smakuje również dzieciom (być może dlatego, że nie wiedziały z jakich jest składników ; ) Polecam!
Składniki (keksówka 10×23 cm):
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (lub świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej)
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu lub ok. 5 łyżeczek stewii
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki poza żurawiną zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Serdecznie Wam dziękuję za udział w konkursie z książką „Sekrety francuskiej kuchareczki”. W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:
Kingi M-Ł, Darii Rosiak oraz Patrycji
Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )
ostatnio widziałam podobne ciasto z ciecierzycy i też czeka aż je zrobię 🙂 lubię takie zdrowe wymysły 😀
Autor
Kiedyś na pewno powiedziałabym nigdy w życiu, ale teraz bardzo chętnie testuję takie wynalazki 🙂 Ciecierzycy nie czuć, ale nadaje fajną konsystencję 🙂 Robiłam też w wersji cytrynowej, bez banana i kakao, pewnie wkrótce też się pojawi na blogu 🙂
ooo to czekam też na wersję cytrynową 🙂
Autor
Muszę się zmobilizować i dodać przed Świętami :):)
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 I kto by tu powiedział, że w roli głównej mamy warzywo 😉 Chętnie wypróbuję a dzieci to dla mnie największe motywatory, żeby gotować i piec coraz zdrowiej 🙂
Autor
Mam dokładnie tak samo 🙂 zanim pojawiły się dzieci moje gotowanie wyglądało zupełnie inaczej :))
Ciasto pewnie dobre, ale sama się nie zdecyduję na zrobienie 😛
A dziewczynom gratuluję! 🙂
Autor
Mam nadzieję, że jednak kiedyś się skusisz, bo jest proste do przygotowania, a smak bardzo oryginalny 🙂
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu i że ciasto smakowało :).
(a właściwy link do autorskiego przepisu to )
Autor
Pyszne było, dzięki 🙂
Wyglada bardzo apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zapraszam do wypróbowania 🙂
Bardzo smaczne, ciecierzycy nie czuć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Brzmi świetnie, jestem bezglutenowa i chętnie wypróbuje przepis.
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Właśnie piekę. zamiast żurawiny dałam zmielone orzechy, no i dodałam trochę pasty tahini do smaku. Surowe ciasto było pycha. Trochę więcej stewi dałam bo lubię bardzo słodkie.no i nie miałam już aromatu waniliowego, więc pominęłam. Wsadziłam w muffinkowe silikonowe foremki. Zapewne, będzie się krócej piec, więc czuwam. Kilka razy robiłam wersję cytrynową i bardzo smakowała i mi i dziecku. Czekamy z niecierpliwością 🙂
Autor
Super pomysł, aby podać w formie muffinek zwłaszcza dla najmłodszych 🙂 Mam nadzieję, że posmakowały, pozdrawiam 🙂
Ciasto jest genialne: wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach. Czuć kakao i banana. Bałam się czy nie będzie czuć tej ciecierzycy. Ale nic z tego. Jest super 😄😄
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Kakao ma jednak moc i pięknie wybija się na pierwszy plan 😀