Kontakt

blog kulinarny

Czekoladowe gofry najlepsze

Gofry to idealna propozycja na wyjątkowe śniadanie, a w wersji podwójnie czekoladowej przypomina już prawie deser : ) Walentynki to jednak dobry pretekst, by zaskoczyć ukochaną osobę takimi pysznościami o poranku : ) To zdecydowanie najlepszy przepis na czekoladowe gofry jakie jadłam : ) Bardzo chrupiące, intensywnie czekoladowe i do tego świetnie smakują również na zimno! Z podanej porcji otrzymacie ich sporo, więc fajnym pomysłem jest przygotowanie gofrowego tortu przełożonego kremem z bitej śmietany i mascarpone. Aż się rozmarzyłam : ) Polecam!!!


Czekoladowe gofry przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 2 szklanki mleka (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp. pokojowa)

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać. W innej, dużej misce wymieszać mleko z olejem rzepakowym, ekstraktem z wanilii i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do mokrych składników dodać suche w trzech partiach, delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników (!). Smażyć na mocno rozgrzanej gofrownicy wg instrukcji dołączonej do naszego urządzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Najlepszy przepis na czekoladowe gofry


Gofry podwójnie czekoladowe


Przepis na chrupiące gofry

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 lutego, 2017
Kategorie: Desery, Gofry, Śniadania i kolacje, Walentynki, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. Magda

    Uuuu coś dla mnie 🙂 takie śniadanka to bym mogła jeść 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 🙂

  2. Kinia

    Tyle inspiracji na walentynki aż trudno się zdecydować 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka

    Buziaki 😙 Najlepsze przepisy u Marty 😙

    1. Marta

      Dziękuję!!! <3

      1. Majka

        Naprawdę so good gofry 😉 😍Dla mnie idealne a ostrożnie podchodzę do gorzkiej czekolady 😉

        1. Marta

          Ależ się cieszę 🙂 może przeciągnę Cię na ciemną stronę tzn. czekoladę 😉

  4. Ewelina

    Pięknie się prezentują 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Ryba

    Super pomysł czekoladowych jeszcze nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować, jeśli jesteś miłośniczką gorzkiej czekolady, będziesz zadowolona 🙂

  6. Kinga K.

    Świetne! Ksztalt też super 🙂 jaka masz gofrownicę? 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 mam gofrownicę dezal, ale nie jestem pewna czy nadal jest w sprzedaży, bo kupowałam ją kilka lat temu… przy zakupie kierowałabym się dużą mocą 🙂 Żeby uzyskać taki kształt nalewam ciasto tylko na sam środek 🙂

      1. Agata

        A jaki masz model tego dezala? Ja swoją też mam chyba od 7 lat i wiem, że są jeszcze takie na runku. Jak dobry produkt to tak szybko go nie wycofają.

        1. Marta

          Dezal plus 301.4 🙂

          1. Agata

            Ja akurat mam model 305.1. Z ciekawości sprawdziłam w internecie i twoja gofrownicę też można kupić :). Widać, że solidne sprzęty długo służą. Pozdrawiam 🙂

          2. Marta

            Dobrze wiedzieć 🙂 to prawda, czasem lepiej zainwestować więcej, ale mieć sprzęt na lata 🙂

  7. Kasia

    Pychotka i te czekoladowe kawałeczki w środku mniaaaaam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Milena

    Wyszły mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Są pyszne, polecam 🙂

  9. M.

    Są super naprawdę najlepsze bo chrupiące i nei za słodkie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 − 5 =


Top